Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uhvaćeno dvoje!? ‘Covid biznis’: Pojedinci u OBŽ za 1.500 kuna spremni primiti cjepivo za drugog!?

3 min read
- U trenutku dok traju istraživanja i dok se provode radnje, mogu vam samo potvrditi da uistinu imamo slučajeve gdje su pojedine osobe za novčanu naknadu pokušale primiti cjepivo u ime druge osobe, ali u tome nisu uspjele – kazao je glasnogovornik PU OBŽ Zoran Kon.

Kako samo izgleda sastanak ovakvih dvoje ljudi, potpuno dijametralno suprotnih stavova!?!? Čini se da ‘vakseri’ i ‘antivakseri’ ipak mogu skupa, a kada ih novac i potreba povežu! I dok se jedni boje cjepiva ‘kao vrag tamjana’, drugi bi ga očito ‘pili kao vodu’. Dok bi jedni hodali s lažno stečenom Covid potvrdom, drugi bi bili natrpani ‘booster booster booster dozama’. Sve to za samo 1.500 kuna i sve to i u našoj županiji.

Čitali ste o ‘gumenoj ruci’, čitali i o ‘špricanju cjepiva pokraj ruke’, izdavanju lažnih Covid potvrda, otprije lažnim negativnim PCR testovima…, no ‘poduzetnički duh’ ide dalje. I to ne negdje na vijestima stranih kanala, daleko ‘i od oka i srca’, već u ‘našem dvorištu’. Za 1.500 kuna, kako neslužbeno doznajemo, pojedinci su spremni primiti cjepivo za drugog, a noseći sa sobom zdravstvenu iskaznicu druge osobe. I to koliko god treba, neovisno o tome koliko su doza već i sami primili. ‘Covid biznis’ iznjedrio je novu vrstu prevare, a gdje je već dvoje osoba u Osječko-baranjskoj županiji uhvaćeno u pokušaju ‘podmetanja svoga ramena za drugog’. Ako je dvoje uhvaćeno u pokušaju, možemo samo pretpostaviti da je nekima i uspjelo. I da se samo zakratko vratimo na pitanje s početka – što misli onaj koji se boji cjepiva pred onim koji bi ga u sebe ‘nalio’ bez imalo problema?

Neslužbeno, policija je na širem području Osječko-baranjske županije, a na dojavu liječnika, uhvatila dvije osobe u pokušaju primanja cjepiva za drugog, a koje su već bile uredno cijepljene. Prva je osoba za sebe s drugom dogovarala kako će treća osoba primiti cjepivo, a nakon što je treća osoba odustala, sama druga osoba se ponudila. Stigla je na cjepni punkt u dvorani Gradski vrt s tuđom zdravstvenom iskaznicom i na jednostavne upite ‘počela mucati’. Kako nije znala, neslužbeno se doznaje, točan datum ‘svog rođenja’, a još manje godinu, kako su počeli ‘problemi’ i oko adrese, liječnik/ca je zatražila osobnu iskaznicu. Spomenuta je osoba, pod izgovorom da ide do automobila po osobnu, nestala bestraga. Ali, ne zadugo. Dojavom policiji osoba je nađena. Drugi slučaj zbio se malo zapadnije u našoj županiji, a gdje je uredno cijepljena osoba stigla po dozu – opet. Ovoga puta, neslužbeno saznajemo, sa zdravstvenom iskaznicom druge osobe. Liječnik ju je prepoznao, jer skoro je bila na cijepljenju, a ona ‘dala petama vjetra’. Javljeno je policiji i ta je osoba nađena.

– U trenutku dok traju istraživanja i dok se provode radnje, mogu vam samo potvrditi da uistinu imamo slučajeve gdje su pojedine osobe za novčanu naknadu pokušale primiti cjepivo u ime druge osobe, ali u tome nisu uspjele – kazao je glasnogovornik PU OBŽ Zoran Kon.

‘Prilika stvara lopova’, jedna je od izreka primjenjivih u ovom slučaju. Druga, parafrazirana, bila bi kako ‘poduzetnici prepoznaju i šanse i tržište’. A zapravo bi se i ‘kupci’ ovakvih usluga, odnosno ‘necjepiše’, trebale zapitati. Osim što ‘trgovac’ ne vidi problem u cjepivu, ‘kupca’ je, eto, policija našla i bez ‘čipa’. Razumije se, cijepljenje je stvar izbora, ne nagovaramo nikog, ali cijepljenje za drugog je već – kazneno djelo.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments