21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek: Vrlo drsko i bešćutno! Ušla u stan starici ‘mjeriti tlak’ i ukrala novac i kartice!

2 min read
Vlasnici je počinjena materijalna šteta u iznosu od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu te nastavljamo traganje za nepoznatim počiniteljem - zaključuju iz policije, dodajući više savjeta kako se zaštititi od ovakvih mogućnosti...

Jučer, 8. prosinca, u Osijeku, 85-godišnja hrvatska državljanka pustila je u stan nepoznatu žensku osobu koja joj je rekla da će joj izmjeriti tlak. Prevarantica je iskoristila nepažnju vlasnice stana i ukrala novac i bankovnu karticu. Potom je u više navrata na bankomatima podignula novac s računa 85-godišnjakinje – javlja PU OBŽ…

Vlasnici je počinjena materijalna šteta u iznosu od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu te nastavljamo traganje za nepoznatim počiniteljem – zaključuju iz policije, dodajući više savjeta kako se zaštititi od ovakvih mogućnosti…

Kako ne biste postali žrtve prevaranata, savjetujemo slijedeće:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  • Ako se osoba predstavi kao „službena“, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid.
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanje nepoznatih osoba njihovim titulama i sličnim nastupima.
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, primjerice, „bolesti“, nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala, na primjer masažera, knjiga, posteljine, posuđa i sličnog), izmjene novca, traženja milostinje ili naplate računa za na primjer medicinske ili dimnjačarske usluge i sličnog – jer se izlažete riziku. Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih.
  • Kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila. Upozorite starije osobe na opasnost i ponavljajte im ove savjete. Posumnjate li u osobe koje vam dolaze, a posebice ako je riječ o počinjenju kakvog kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „192“!

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments