27. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

TehniCOOLum apsolutni ‘hit’ među klincima! I prije otvorenja djeca ‘zaposjela’ Pampas!

3 min read
- Tehnicoolum je nastao iz želje da, uz ostale sajamske priredbe organiziramo i društveno-korisne priredbe koje će biti na korist gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Cijelu priču smo započeli 2018. godine spajajući tehničke vještine svakog pojedinca i bazen znanja zajednica tehničke kulture kojima je cilj omogućiti djeci i mladima ovladavanje vještinama tehničko-tehnološke pismenosti – istaknuo je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Sjedili su klinci za simulatorom drona, bilo ih je i na simulatoru leta, ‘letjeli su’ avionom, pucali iz zračne puške u metu, razumije se pod nadzorom, vozili automobile na daljinsko upravljanje, sastavljali modele iz elemenata kakve stariji pamte iz ‘kompleta Mehanotehne’, rezali filigranski malim pilama likove iz ‘šperploče’… Bilo ih je i na štandu policije, jer tamo nema čega nema. Posebno su bili zabavljeni na štandu ZOO vrta, vukli jedni druge vidjeti kožu ‘presvučene’ zmije… Trčali su i na štandove kolega iz drugih škola, lemili, sastavljali, crtali, isprobavali nove 3D printere… Dakle, bilo ih je posvuda, kao ‘osice’ su osnovoškolci ‘letjeli’ i pregledavali silne sadržaje sajma TehniCOOLum, a u organizaciji Osječko sajma. Obaj ‘event’ je za djecu – pun pogodak!

Zatekli smo dvije učiteljice kako ‘hvataju zraka’ dok su kolegice preuzele klince…

– Jel’ vidite vi ovo? – pitale su i nastavile…

– Ovo djeca obožavaju. Znale smo to i od prethodnih godina, ali sada su sve nadmašili – kazala je jedna od učiteljica.

Osječki sajam d.o.o. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka,  Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije te Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, organizator je 3. TEHNICOOLUM-a – SAJMA TEHNIČKE KULTURE, s ciljem poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja. Otvorenje je održano u petak (10. prosinca 2021. godine), a nazočili su mu gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Josip Miletić i ostali uvaženi gosti te mnogobrojni učenici i studenti.

– Tehnicoolum je nastao iz želje da, uz ostale sajamske priredbe organiziramo i društveno-korisne priredbe koje će biti na korist gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Cijelu priču smo započeli 2018. godine spajajući tehničke vještine svakog pojedinca i bazen znanja zajednica tehničke kulture kojima je cilj omogućiti djeci i mladima ovladavanje vještinama tehničko-tehnološke pismenosti – istaknuo je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

– Svjesni smo da su STEM i tehnička kultura temelj budućeg razvoja, a i sam kao predavač na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, svjedočim generacijama uspješnih studenata koji su svoju budućnost pronašli upravo u ovom području. Uvjeren sam da u tome možemo ostvariti zapažene rezultate po čemu smo zapaženi i na nacionalnoj razini – rekao je Miletić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić koji je otvorio 3. Tehnicoolum kazao je kako je budućnost mladih ljudi koji su nazočili sajmu ujedno i budućnost grada Osijeka, stoga će ga Grad nastaviti podržavati, baš kao i Zajednicu tehničke kulture.

Ovogodišnja sajamska priredba ponudit će 30-tak radionica na temu: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, 3D printanje, dronovi…itd, a može se posjetiti i u subotu, 11. prosinca 2021. godine. 

Inače, svi stariji i odrasli moraju imati Covid potvrde za ulazak, ali klinci, kao i u školi, lišeni su toga.

Sajam se nastavlja i u subotu, a kada se očekuje da ih na Sajam dovedu bake, djedovi, mame, tate…

– O.K., danas su došli organizirano sa školom, ali to i sutra bude puno… – dometnuo je direktor u prolazu.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments