29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas je ta noć! Četvrtog dana Aco Bogdanović izgubio je bitku! Kolege se sjećaju…

3 min read
I ove godine su se njemu u spomen okupili prijatelji i kolege iz osječkog HNK-a na mjestu kobne prometne nesreće, zapalivši svijeće uz cestu. Simboličan je to čin puno snažnijeg sjećanja, zapravo svakodnevnih 'živih slika' a koje, prema vlastitom svjedočenju, nose svo vrijeme, u svim privatnim i poslovnim situacijama, u kazalištu, kod kuće.

Četvrtog dana, a od ‘ove večeri’ prije dvije godine, 21. prosinca ’19., zauvijek je otišao Aleksandar Bogdanović, kako će kasnije, uz pogled prema nebu, reći njegov sin Ian Lav, ‘među zvjezdice’. Danas su dvije godine kako je istinska ljudina i veliki osječki glumac i čovjek, Sale Bogdanović, nastradao na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici u Osijeku, nedalako Vijenca, vraćajući se kući iz osječkog kazališta.

Četvrtog dana izgubio je bitku s ozljedama i preminuo 25. prosinca ‘anno domini’ 2019. Za njim su ostala neutješna djeca, kćeri Mia i Una, sin Ian Lav, supruga Sena…, ali i čitava niska istinskih prijatelja, poznanika, brojnih ljudi o čiji se život ‘okrznula’ Saletova prisutnost, kroz sport, umjetnost, glumu… Rođeni Osječanin i povratnik u Osijek, prvak drame osječkog HNK-a, televizijski i filmski glumac Aleksandar Bogdanović bio je toliko prisutan u životima brojnih Osječana, da je ova vijest otprije dvije godine istinski i gromovito snažno protresla grad.

I ove godine su se njemu u spomen okupili prijatelji i kolege iz osječkog HNK-a na mjestu kobne prometne nesreće, zapalivši svijeće uz cestu. Simboličan je to čin puno snažnijeg sjećanja, zapravo svakodnevnih ‘živih slika’ a koje, prema vlastitom svjedočenju, nose svo vrijeme, u svim privatnim i poslovnim situacijama, u kazalištu, kod kuće.

Aljoša Čepl, Miroslav Čabraja, Ivana Soldo Čabraja, Eduard Srčnik, Duško Modrinić, Davor Panić, Ljiljana Krička, Rada Mrkšić, Ivan Ćaćić, Zrinka Stilinović, Sonja Kovačić… fizički, svi ostali kolege telefonski i mislima, okupili su se danas sjetiti zajednički velikog Ace, Bogde, Saleta, Acike… Imao je toliko nadimaka koliko je i aktivnosti i ‘ekipa’ imao…

Zlokobno zvučno i djelomično preneseno priopćenje policije podsjetiti će Vas na ovaj gorak dan…

– Dojavu o prometnoj nesreći zaprimili smo putem Operativno – komunikacijskog centra policije u 22,36 sati. Odmah po zaprimljenoj dojavi na mjesto događaja upućeni su policijska ophodnja i očevidna ekipa Policijske uprave osječko – baranjske. Po dolasku na mjesto događaja utvrdili su da je došlo do naleta automobila na pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu dodatno osiguranim žutim treptajućim svjetlom. Nadalje, utvrdili su da se vozač automobila koji je naletio na pješaka udaljio s mjesta događaja, a da prethodno nije pružio pomoć ozlijeđenom, niti o tome obavijestio policiju. Ozlijeđeni 45-godišnjak prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje mu je pružena liječnička pomoć i utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život. U isto vrijeme svi policijski službenici ove policijske uprave započeli su potragu za odbjeglim vozačem i vozilom, što je već u 23,03 sati rezultiralo pronalaskom vozila i vozača u Osijeku. Tom smo prilikom utvrdili da je vozač upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. U 23,21 sati o pronalasku osobnog automobila izvješten je zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku koji je naredio da se vozilo oduzme i preveze u dvorište policijske uprave radi izuzimanja tragova. Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku. U 23,34 sati vozač osobnog automobila, 22-godišnji hrvatski državljanin, je uhićen i doveden u službene prostorije policije. U nedjelju, 22. prosinca, u dvorištu policijske uprave po nalogu zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Osijeku izuzeti su tragovi iz unutrašnjosti vozila. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 22-godišnji hrvatski državljanin 22. prosinca u 23,00 sati predan je pritvorskom nadzorniku. U srijedu, 25. prosinca u 14,40 sati u Kliničkom bolničkom centru Osijek preminuo je 45-godišnji hrvatski državljanin. Iako nismo u mogućnosti govoriti o detaljima policijskog postupanja prema osobi o čijem se identitetu u javnosti nagađa, možemo potvrditi da isti spada u kategoriju recidivista prometnih prekršaja te da je policija i u ranijim slučajevima prilikom utvrđivanja prekršaja postupala sukladno svojim zakonskim ovlastima… – napisali su, među ostalim iz policije.

– Vrhovni je sud potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Branislav Smiljanić (23) osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće od čijih je posljedica preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović… – pisali smo potom 11. siječnja 2021. godine.

Foto: Sena Krupić Bogdanović (ustupljeno za objavu) & Kristijan Cimer (ustupljeno za objavu)

aco aleksandar bogdanović
Facebook Comments