28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Razgovor s direktorom Ukopa Novokmetom: Priprema se obnova groblja sv. Ane, groblje za ljubimce…

6 min read
Ukopova poslovnost i realizacija se u ovim neugodnim trenucima niti u jednom trenutku nije analizirala, što će reći da kompletna ekipa, na čelu s direktorom i gradonačelnikom, radi profesionalno i vrhunski.

K njima se dolazi u najbolnijem trenutku, kada je potrebna usluga bez greške, dostojanstvena komunikacija, odmjerenost, profesionalnost u punom značenju te riječi, kada je potreba sve prepustiti pod ravnanje drugom, a za to vrijeme tražiti utjehu.

Upravljanje procesima osječkog Ukopa svakako je jedna od najdelikatnijih rukovodećih pozicija u poduzećima u vlasništvu Grada Osijeka, gdje korisnici niti u jednom trenutku ne smiju biti opterećeni saznanjem postojanog pritiska i povećanih radnih obveza. A Osječki Ukop se, od početka epidemije virusom Sars-CoV-2, upravo susreće svakodnevno s novim izazovima. Što s primjenama različitih epidemioloških mjera, što, nažalost, s brojem pogreba u jednom danu koji nadilaze sve ranije poznate situacije.

U takav proces, s punim povjerenjem gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, ušao je novi direktor Ukopa Vedran Novokmet, trenutno ovladavajući zadatcima, s obzirom da ova rukovodeća pozicija ne dozvoljava ‘prijelazna razdoblja’ i uhodavanje. U prvim tjednima mandata imao je ‘crni rekord’ od 13 pogreba u jednom danu, a na grobljima ‘pod kapom’ Ukopa, raštrkanim po cijelom Osijeku i prigradskim naseljima.

Bio je to 17. studeni, a kada je Ukop brojao približno 90 pogreba tom mjesecu, 13 u jednom danu, 15-tak u najavi za naredne dane iza vikenda. Nije se umiralo samo s Covidom i od Covida, ali je 4. val epidemije ozbiljno ‘nategnuo sustav’. Samo u prvoj polovici studenog Ukop je imao 25 pogreba povezanih s epidemijom, pogreba kojih bez virusa ne bi bilo. Ukupna brojka pogreba bila je 67 do toga dana u studenom, što je za oko 30 do 50% više u odnosu na razdoblja prije jedne, dvije, tri godine…

– Mi kao tvrtka nastojimo maksimalno izaći u susret obiteljima pokojnika te nastojimo da sprovod pokojnika organiziramo u nekih 4-5 dana jer smo svjesni situacije u kojoj se nalaze obitelji, iako moram priznati da nije nimalo lako u tom kratkom periodu organizirati sahranu, pogotovo kad u jednom danu imate 10-ak sprovoda. A nekad je ta brojka i veća. Naravno da u tom slučaju moramo organizirati i 3 ekipe kako bi stigli u tom danu  odraditi sve sprovode, pa tako u većini slučaja moramo organizirati, osim djelatnika iz odjela usluga, i djelatnike iz odjela tehničkih poslova , kao i djelatnike iz odjela klesarije – uvodno je rekao novi direktor Ukopa Vedran Novokmet.

* U jednom trenutku epidemije se u dnevnom tisku imalo prilike čitati o problemima s kojima su se suočavala pogrebna poduzeća na sjeveru Hrvatske. Vi niste dopustili da Osijek osjeti pritisak? Nije bilo manjka opreme, ljudi…?

– Da, većina naših kolega iz ostatka Hrvatske je imalo problema sa organizacijom samih sprovoda, ali evo mi zasada se ipak nosimo sa tim pritiskom jer smo uspjeli samom reorganizacijom posla i djelatnika postići da se na sprovode ne čeka duže od nekoliko dana.

(tekst se nastavlja ispod galerije fotografija)

* Covid je sada tu, prisutan, epidemija aktualna…, no postoji niz djelatnosti Ukopa, kao i skrb o grobljima, a koje ‘ne trpe izgovore’. Po dovršenju parkirališta na Centralnom groblju, postoje brojni drugi projekti. Pripremate se za obnovu Aninog groblja, za pripremu projekta, a budući da je riječ o vrlo kompleksnom i dugom putu?

– Naravno, nisu djelatnost Ukopa samo pogrebi, već i održavanje groblja i ulaganja u opremu. Trenutno najveći planirani projekt tvrtke Ukop d.o.o. je potpuna obnova i uređenje groblja Sv. Ane. To je najvažnije i najneophodnije što stoji pred tvrtkom. Naravno taj projekt je i najkompleksniji i najskuplji za provedbu. Za isto postoji gotov projekt s troškovnikom, a planirana sredstva su većim  dijelom iz fondova EU. Samom obnovom su obuhvaćene; staze, ograde groblja, rasvjeta groblja, objekt mrtvačnice, sanitarni čvor, uprava i natkriveni oproštajni plato. Takav projekt će morati biti financiran iz EU fondova, jer je taj projekat sam po sebi kompleksan te iziskuje velika financijska ulaganja. Naravno da tu očekujemo maksimalnu potporu Grada Osijeka i Republike Hrvatske. Ono što ćemo mi u sljedećem periodu učiniti je da ćemo napraviti reviziju projekta obnove groblja sv. Ane i uskladiti ga sa važećim zakonskim propisima kako bi bili spremni kada se pojavi neki izvor financiranja na koji bi mogli aplicirati.

* Među manjima, ali svakako dugo očekivanim, jest i projekt pripreme i izgradnje zemnog polaganja urni pokojnika. Već ste priredili mjesta, stabla japanske trešnje…?

– Za skandinavski i američki sustav ukapanja urni u zemlju imamo pripremljeno polje na kojem bi svako grobno mjesto imalo i sadnicu Prunus Serrulate (u narodu poznata kao Japanska trešnja). Iako postoji, zanimanje za takav način ukopa nije veliko. Tu postoji potencijalni problem označavanja grobnog mjesta. Takvo grobno mjesto moglo bi biti označeno samo malim kosnikom s imenom pokojnika koji bi bio jednostavno položen na travu. Morati ćemo procijeniti hoćemo li i kada zaista i krenuti i po kojoj cijeni u prodaju takvih mjesta.

* Paralelno s tim razvija se, koliko znamo, i ideja o Groblju kućnih ljubimaca u Osijeku, prethodnom omogućavanju i kremacije istih, u zato predviđenom drugom, manjem krematoriju?

– Da, ta ideja se pojavila još prije nekoliko godina kroz Gradsko vijeće grada Osijeka, ali i sve više građana se zanima za tu vrstu usluge. Moram se tu prije svega zahvaliti Gradu Osijeku što nam  je dao potporu da ispitamo sve uvjete za samu nabavke takve jedne kremacijske peći. Ono što mogu reći je da smo mi u kontaktu sa proizvođačima kremacijskih  peći za kućne ljubimce te ćemo vidjeti u kojem će smjeru ta priča ići. Želja nam je da i u budućnosti imamo i groblje kućnih ljubimaca po uzoru na neke druge gradove, u kojem će vlasnici kućnih ljubimaca na neki način moći imati mjesto sjećanja na svoje ljubimce.

* Pred Vama je, kazali ste u neformalnom dijelu razgovora, svakako traženje načina ušteda, a što pretpostavlja okretanje ‘zelenoj energiji’, solarnim panelima?

– Da, želimo uz pomoć Grada Osijeka još dodatno stabilizirati tvrtku jednim racionalnim upravljanjem, ali i ulaganjima u zelenu energiju. Ono što planiramo je cjelovita energetska obnova zgrade uprave i mrtvačnice te postavljanje fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije na Centralnom groblju.

* Vratit ćemo se pitanjem zakratko i krematoriju. Tendencija u svijetu je da kremacije prevladavaju. U zagrebu su u odnosu na uobičajene pogrebe bile zastupljene s oko 50%. Kako je danas stanje kod nas u Osijeku? Koliko je krematorij opterećen? Gravitira li mu stanovništvo okolice i koliko?

– Moram reći da je zainteresiranost za kremacije sve veća. Na današnji dan postotni udjel ukupnih kremacija u odnosu na ukupne ukope u Osijeku je 19,01%. Krematoriju Osijek gravitiraju sve više, uglavnom iz Slavonije. Kapacitet kojim radimo je trenutno između 30 i 40 posto ukupnih mogućnosti.

* Na kraju još pitanje o kakvom prvom, skorom i vrlo vidljivom potezu unaprijeđenja usluge. Jesu li to nadstrešnice, kolumbariji ili nešto što još ne znamo?

– Nakon završetka parkirališta na Centralnom groblju, neposredno pred Sve svete završili smo sanaciju u potpunosti oproštajnog platoa i prilaznih staza objektu Centralnog groblja. Na istom groblju izgrađena je i nova radna staza između budućeg G i postojećeg H polja. Obavljena je i sadnja 15 različitih biljnih vrsta na 4 gradska groblja. Ukupno 410 sadnica. U 2022. godini planirana je izrada dvije potpuno nove deponije smeća, Tenje pravoslavno i groblje Kravice. Planira se i sanacija 700 m duge istočne ograde Centralnog groblja koja je izrađena davne 1984. godine i potpuno dotrajala. U planu je i izrada novih grobljanskih staza na groblju Višnjevac i Centralnom groblju. Što se kolumbarija tiče, kreće izgradnja još jednog kolumbarija na Centralnom groblju, a sa 46 ‘kaseta’, dočim ćemo, bude li zanimanja, graditi kolumbarije i na drugim grobljima u Osijeku i okolici, pod našom ingerencijom – zaključuje Novokmet.

Novi direktor Ukopa Vedran Novokmet dužnost je preuzeo u studenom. Još nema onih ‘100 dana’ za procjenu. No, iako se možda neumjesnim čini ovu djelatnost usporediti s nogometnim suđenjem, zapravo je vrhunska korelacija s potrebom male vidljivosti glavnog aktera u ravnanju i arbitriranju procesima. Kažu da, ne vidite li suca, da je vrhunski odradio utakmicu. Ukopova poslovnost i realizacija se u ovim neugodnim trenucima niti u jednom trenutku nije analizirala, što će reći da kompletna ekipa, na čelu s direktorom i gradonačelnikom, radi profesionalno i vrhunski.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Facebook (screenshot)

Facebook Comments