28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Žuti alarm! Danas u Osijeku mogući jaki udari vjetra!? Do 75 km/h!? Sutra snijeg!?

1 min read
DHMZ za danas objavljuje upozorenje, takozvani 'žuti alarm', za vjetar. Za sutra javlja jednako upozorenje, ali za snijeg.
vjetar upozorenje

Inače, danas se u Osijeku očekuje do 15 stupnjeva, no potkraj dana sve će se, najavljuju prognostičari, ‘preokrenuti naglavačke’… Usput, ‘alarm’ ima tri ‘gradacije’, od ‘žutog’, preko ‘narančastog’, do ‘crvenog’ upozorenja. Što će reći da je kod nas stupanj alarma najmanji.

‘Osječkom regijom’ DHMZ definira cijeli Slavoniju, svih 5 županija, ali gdje i Osijek, razumije se, svakako pripada. A za tu regiju DHMZ za danas objavljuje upozorenje, takozvani ‘žuti alarm’, za vjetar. Za sutra javlja jednako upozorenje, ali za snijeg. Trenutno je u Osijeku praktički ‘bonaca’, no konca dana očekuje se promjena vremena, a koja će biti uvjetovana vjetrom. Uostalom, ovo javlja DHMZ…

– Vrijedi od 05.01.2022 00:00:00 do 05.01.2022 23:59:59, Stupanj pripravnosti: Žuto, Noć i jutro u gorskim predjelima jak, mjestimice i olujan jugozapadni vjetar, sredinom dana će oslabjeti, a navečer će zapuhati vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najjači udari vjetra 55-75 km/h, Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom – stoji u objavi DHMZ-a za ‘osječku regiju’ za danas.

– Vrijedi od 06.01.2022 00:00:00 do 06.01.2022 11:00:00, Stupanj pripravnosti: Žuto, Susnježica i snijeg uz stvaranje mjestimice snježnog pokrivača. Visina snijega 0-5 cm, Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama – upozorenje je za sutra, za četvrtak.

Foto: Pixabay (ilustracija) & DHMZ (screenshot)