28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dr. Nikola Kraljik: Pojačat će se testiranja! Dnevno se u Osijeku cijepi 1.200 osoba!

2 min read
Od početka prosinca evidentan je porast broja zaraženih u naciji, a ozbiljnije povećanje se dogodilo odmah nakon Božića i Nove godine. Dr. Kraljik nema dvojbi...

Nakon nacionalnog povećanja broja zaraženih osoba virusom Sars-CoV-2, svakako i u Osječko-baranjskoj županiji, oglasio se na upit novinara i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ispred njega Dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju.

Dr. Kraljik drži da smo u OBŽ još uvijek u 4. valu epidemije, još uvijek na ‘delta soju’ koronavirusa, ali kako je ‘omikron’ na vratima…

– …i polako ulazi. Vidimo to već po simptomatologiji. Iako je to blaža slika, mi svakoga dana očekujemo sve veći veći porast broja zaraženih. A ne možemo reći hoće li ‘omikron’ nužno izazivati blažu ili težu kliničku sliku. Sve su takve prognoze nezahvalne. Iz 4. vala ćemo skočiti u 5. val, nadam se blaži, ali to ne znači da neće biti pojačanog tereta na zdravstvenom sustavu. Pozivam građane da poštuju slovo znanosti – kazao je Nikola Kraljik, pozivajući građane Osječko-baranjske županije na cijepljenje, svakako i trećom dozom, držeći da cjepivo pomaže izbjeći zarazu, svakako lakše podnijeti ako do nje eventualno dođe.

– …pomoći će ta treća doza da ‘omikron’ prođemo okrznuti, a ne pokošeni – zaključio je Kraljik.

Od početka prosinca evidentan je porast broja zaraženih u naciji, a ozbiljnije povećanje se dogodilo odmah nakon Božića i Nove godine. Dr. Kraljik nema dvojbi…

– Očito je to danak opuštanja za božićne i novogodišnje blagdane. Nadam se samo da, s obzirom na dobru procijepljenost u našoj županiji, a koja je kod odraslog stanovništva na oko 65%, ukupno u cijeloj populaciji na 55%… – nije dovršio misao Kraljik, već na novinarsko pitanje prešao na drugu temu, ali zacijelo želeći reći da se nada manje teškim kliničkim slikama oboljelih.

Kada je o cijepljenju riječ, protočnost na cijepnim punktovima u OBŽ je dobra, ističe Kraljik. Vrata su otvorena, cijepi se svim dozama bez narudžbe, dvokratno, u Domu zdravlja i u Zavodu, dnevno i do 1.200 i 1.300 ljudi, samo u Osijeku. Za vikend će se cijepiti u drugim gradovima u županiji, Osijek neće cijepiti za vikend, ali od ponedjeljka se vrata opet otvaraju. Kraljik moli sugrađane da po dolasku na punktove budu spremni na cijepljenje, da po ulasku već skinu jakne, da se raskomote, a kako bi ubrzali dinamiku.

Što se tiče pritiska na testiranja, ista će se obavljati preko vikenda kao i do sada.

– S obzirom da očekujemo veći broj, mi se pripremimo, pratiti ćemo dinamiku. Bude li potreba, angažirati ćemo se jače. A ono što je najvažnije, apelirao bih na sugrađane, oni koji dobiju podatak da su pozitivni ili su kontakti, da sami odu u izolaciju i prije nego ih kontaktiramo – kazao je dr. Kraljik.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments