13. kolovoza 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kod vukova u ZOO-u nastaje borova šuma! Darija Walter: Bit će to 20 lijepih stabala!

2 min read
- Ove godine 11 božićnih jelki, prošle 9, a koje su bile dobro očuvane za presađivanje... i to je budućih 20 stabala jelki. Naravno da nas veseli - dodala je Darija Walter.

– Sugrađani su nam donijeli 11 božićnih jelki s korijenom. I sve su zdrave. Primit će se sigurno. Taj posao presađivanja će obaviti djelatnici ZOO vrta, odnosno Unikoma, kada bude najoptimaliniji vremenski trenutak – počela je telefonski za OsijekExpress Darija Walter, prvo ime Udruge PLANTaža iz Osijeka, dodajući da se iznimno raduje novoj maloj ‘borovoj šumi’ u ZOO vrtu u Osijeku.

– Ove godine 11 božićnih jelki, prošle 9, a koje su bile dobro očuvane za presađivanje… i to je budućih 20 stabala jelki. Naravno da nas veseli – dodala je Darija Walter.

A što se dogodilo? Udruga PLANTaža iz Osijeka je inicirala akciju “Spasi jelu – nastavi čaroliju’, pozivajući sugrađane koji su ove godine za božićne blagdane nabavili božićnu jelku s korijenom, a sada nemaju kamo s njom, da ju daruju, kako bi istu presadili u osječkom ZOO vrtu. Inicijativu su odmah prihvatili osječki Unikom, odnosno ZOO vrt, uz njih i Plesni studio Shine, a rezultat čega je bilo 11 prikupljanih mladih stabala.

Kako javljaju jučer iz Unikoma, sva stabla idu ravno kod vukova u nastambu. Dakle, kod ‘slavnog ljubavnog para’, svojedobne ‘zagrebačke odbjegle nevjeste’ i ‘skandinavskog mužjaka’, koje je ZOO vrt spojio na Valentinovo, da bi poslije toga ‘kliknuli’ i ostvarili čopor.

– Presretni smo što smo sudjelovali u akciji Udruge PLANTaža i na taj način spasili dio živih stabala, vizualno podignuli razinu estetike u vrtu te stvorili još ugodniji ambijent našim vukovima, ali i svim posjetiteljima. Velika hvala i svima vama koji ste se uključili u ovu lijepu priču doniranjem svojih božićnih jelki, jer se bez vas ova zelena čarolija ne bi mogla nastaviti – javili su jučer putem društvenih mreža iz Unikoma.

Udruga PLANTaža još je na Facebooku podijelila fotografije darivatelja, pozivajući na uključenje Osječanke i Osječane i dogodine.

Inače, kada je o vukovima riječ, njih u Hrvatskoj, procjenjuje se, ima oko 160, a u 50-tak čopora. Žive od Primorsko-goranske do Dubrovačko-nevertvanske županije. A pretprošle godine je uočen i na Papuku, dakle u Slavoniji. Zajedničko svim tim šumama na obali, dijelom i na Papuku, upravo je borova šuma’. Nek’ im u ZOO vrtu bude nalik na divljinu, a u kojoj, usput rečeno, osječki nisu rođeni i u kojoj bi teško preživjeli.

Foto: Facebook (screenshot) & Pixabay (ilustracija)