19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Beroš odgovara ‘primarcima’: Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima!

3 min read
Beroš je odbacio tvrdnje da je "u ratu s obiteljskim liječnicima" i poručio: "Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci".

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog izvanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika.

Brza antigenska testiranja dosad je radilo 370 ordinacija obiteljske medicine, 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Napravljeno je 125.000 testiranja, rekao je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.

Odgovarajući na prosvjede liječnika obiteljske medicine, Beroš je poručio da je njegov zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke za proširenjem testiranja. 

“U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali kako je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć”, kaže. 

Bolnice su opterećene liječenjem i još k tome testiraju, pa u tome segmentu ne možemo od njih tražiti povećanje kapaciteta. Možemo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine brinu za svoje osiguranike, dodao je.

“Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima, proglašena je svjetska epidemija i zbrinjavanje oboljelih od epidemije je naš primarni zadatak””, ističe Beroš.

Smatra da bi liječnici mogli organizirati testiranje tijekom posljednjeg sata svog radnog vremena, a svaki mogući prekovremeni sat ili test bit će plaćen. 

Beroš je odbacio tvrdnje da je “u ratu s obiteljskim liječnicima” i poručio: “Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci”.

Najavio je da će naputak koji se odnosi na provedbu testiranja danas biti poslan zdravstvenim ustanovama. Idućeg tjedna će biti određen datum od kada će početi brzo antigensko testiranje u ordinacijama primarne zaštite.

(Hina)

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak da su poslali detaljne upute za BAT testiranje obiteljskim liječnicima koje počinje 17. siječnja.

Navode da su upute o brzom antigenskom testu (BAT) liječnicima obiteljske medicine poslali kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem

“Rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu HZZO-a”, navodi se u priopćenju.

Ističu da u slučaju negativnog rezultata BAT-a iz HZZO-a se generira EU digitalna potvrda, a kod pozitivnog testa izabrani liječnik svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju toga određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

“Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba. Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji”, navodi se ministar zdravstva Vili Beroš.

U uputama su također navedene preporuke domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova kako bi se smanjio kontakt s drugim pacijentima te za uzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

Izvijestili su kako je HZZO na današnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

(Hina)

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)