28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Načelnik Stožera CZ OBŽ nakon ‘crnog rekorda’: Procijepljenost je pomogla bolnicama!

1 min read
- Samo prošli tjedan je cijepljeno u županiji oko 7.000 osoba. Njih 5.300 je cijepljeno trećom dozom, a ostali prvom i drugom dozom - zaključio je Lukić.

Nakon današnjeg ‘crnog rekorda’ u Osječko-baranjskoj županiji, rekordnog broja zaraza virusom Sars-CoV-2 u 24 sata, a kojim je OBŽ ‘potukla’ sve dosadašnje vrijednosti, napose onu iz prosinca ’20. godine (433), oglasio se i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dožupan Mato Lukić.

Osječko-baranjska županija danas, podsjetimo, ima 463 nova slučaja zaraze, a iz 1.012 testiranih uzoraka, što govori da je gotovo svaka druga testirana osoba bila i zaražena, točnije 45,75%. Iz Osijeka je 236 slučajeva, iz Đakova 97.

– Ovo je najveći broj unazad dvije godine – počeo je Mato Lukić.

– Ali, situacija nije utjecala na priljev bolesnika u KBC u Osijeku i OŽB u Našicama. Na respiratorima je 10 osoba, u bolnicama ukupno 72 osobe. Virus se puno brže širi, ali nije imalo utjecaja na hospitalizacije. Procijepljenost je tu vrlo važna – nastavio je Lukić.

Naime, među odraslim stanovništvom u OBŽ je procijepljeno oko 65% osoba. To je iznad nacionalnog prosjeka. Ukupno je postotak nešto niži, ali i dalje smo iznad, primjerice, dalmatinskih županija.

– Samo prošli tjedan je cijepljeno u županiji oko 7.000 osoba. Njih 5.300 je cijepljeno trećom dozom, a ostali prvom i drugom dozom – zaključio je Lukić.

Razumjevanja radi, od 9. siječnja, primjerice, od 88 osoba u bolnicama u županiji, broj Covid pacijenata na hospitalizaciji padao je svakodnevno, unatoč povećanom broju zaraza. Do današnjih 72. Pa ipak, jasnija slika, upozoravaju stručni ljudi, dolazi s otklonom od nekoliko dana.

Foto: OBŽ (screenshot)