Ned. svi 22nd, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Dabrovi ‘slistili’ 2-3 stabla na Dravi za jedan radni dan!?

1 min read
Kako doznajemo, dabrovi su 'zubićima' u par sati 'riješili' stabla debljine 40-tak i više centimetara. Zanimljivo, kažu nam svjedoci, bila su to starija stabla. Znači, 'selektiraju'.

Ne daju da ih se gleda, odmah ‘zdime’ u vodu, ali kažu mještani da što ujutro počnu, do kraja dana je gotovo. Riječ je o dabrovima na Dravi, a koji su na ‘nekom kilometru’ prema Petrijevcima, negdje ovih dana ‘slistili’ najmanje dva-tri stabla na obali Drave, a u pokušaju građenja brane. Teško će im to na velikoj rijeci uspjeti, makar i u plićaku, iako će možda za niskog vodostaja osigurati zadržavanje vode, što je također vitalno, ali svakako ‘oštre zube’, uživaju…

Kako doznajemo, dabrovi su ‘zubićima’ u par sati ‘riješili’ stabla debljine 40-tak i više centimetara. Zanimljivo, kažu nam svjedoci, bila su to starija stabla. Znači, ‘selektiraju’.

Inače, dabar živi na vodotocima i vodenim površinama obraslim bogatom močvarnom vegetacijom zeljastih i drvenastih vrsta. Osnovni stanišni uvjet za dabra je stalna i dovoljno duboka voda (min. 30 cm). Ako nastanjuje manji vodotok koji ponekad postaje previše plitak, na njemu izgradi branu kako bi osigurao dovoljnu razinu vode i zaštitio ulaz u nastambu.

Foto: Suzana Bošnjak, Facebook (autorica dopustila prijenos objave) & Pixabay (ilustracija)