4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Računi za struju na Srednjiki se zbog solarne elektrane ‘prepolovili’! Reflektori pojeftinili 50%!

1 min read
- Računi za struju su nam se prepolovili. To je jako dobro, jer ondje je jako puno reflektora. Rasvjeta na Srednjoškolskom igralištu nam radi ljeti do 23 sata, a zimi do 22 sata - kazala je Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata Osijek.

HRT je jučer imao sveobuhvatniju temu o solarnim elektranama, gdjegod u rukama loklanih vlasti, a gdje su se njihovi novinari dotakli Osijeka i osječkih gradskih poduzeća, a koja su na krovove postavila solarne elektrane. Osijek na gradskim osječkim zgradama ima, tvrde, 5 takvih ‘postrojenja’, jednu od 93 kW na krovu Srednjike.

– Računi za struju su nam se prepolovili. To je jako dobro, jer ondje je jako puno reflektora. Rasvjeta na Srednjoškolskom igralištu nam radi ljeti do 23 sata, a zimi do 22 sata – kazala je Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata Osijek.

Inače, dodaje HRT, u Osijeku, na krovovima 25 gradskih poduzeća je više od 500 kW solarnih elektrana, a europski novac će ‘ih postaviti’ uskoro na još 4 osnovne škole u Osijeku.

– Te elektrane bi trebale zadovoljiti sve potrebe električne energije svake pojedine škole. Namjera i želja su racionalizirali trošak na razini gradskog proračuna i samih škola – dodala je i Jasenka Crnković, osječka dogradonačelnica.

Inače, od gradskih poduzeća solarne elektrane, uz Športske objekte, imaju GPP, BIOS…

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)