16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

40.000 ljudi u RH ima Covid drugi put! Capak govorio i o razlozima visoke smrtnosti u Hrvatskoj!

1 min read
Vrhunac zaraze mogao bi trajati još desetak dana do dva tjedna, a nakon toga će brojke padati.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak podsjetio je danas kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se oblažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i ponovo zaražava preboljele i cijepljene te se brže širi. 

Govoreći o visokoj smrtnosti od covida u Hrvatskoj, rekao je kako postoji više faktora koji utječu na visoku smrtnost kod nas. Najbitniji su niska procijepljenost, izrazito stara populacija gdje dominiraju stariji od 60 te visoka prisutnost rizičnih faktora za kronične bolesti poput pušenja, tjelesne neaktivnosti, pijenje alkohola, hipertenzija, dijabetes, zbog kojih smo i prije korone bili u vrhu EU po općem mortalitetu.

Iako u zadnjih mjesec dana imamo gotovo 40.000 reinficiranih osoba te obolijevaju i cijepljeni s dvije doze, najviše što možemo napraviti je cijepiti se s booster dozom jer nudi visoku razinu zaštite, pogotovo od težih oblika bolesti i hospitalizacije, poručio je Capak. Vrhunac zaraze mogao bi trajati još desetak dana do dva tjedna, a nakon toga će brojke padati.

Foto: Youtube (screenshot)