19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krematorij na gotovo 40% kapaciteta! Novokmet: Grade se novi kolumbariji i Odjeli urni!

5 min read
- Ukupan broj kremacija na današnji dan je 374 uključivo s patološkim kremacijama. Broj kremacija jako varira od dana do dana ali neki prosjek je okvirno 3 dnevno. Krematorij naravno ne radi svaki dan - govori direktor Ukopa Vedran Novokmet.

Grad Osijek, odnosno osječko poduzeće Ukop, danas ima moderan krematorij, koji ispunjava sve europske standarde. Imaju više kolumbarija za pohranu urni pokojnika, ružičnjak namijenjen posipanju pepela, u realizaciji su i zemne kasete za polaganje urni, a uz kamene ploče i stabla japanske trešnje. Ukop ima i modernu odarnicu za ovu namjenu, sa zaslonom na kojem se mogu prikazivati fotografije ili video zapisi iz života pokojnika, automatizirani zastor koji ogrne lijes i preda ga na kremaciju. Osijek ima sve prilike za dostojanstven ispraćaj pokojnika uz sve traženiju uslugu. A zamjetna je potražnja posljednjih mjeseci, sve veća, zapravo, dočim Ukop uspjeva ispuniti i zahtjeve iz okruženja Osijeka.

Na sjeveru Europe postotak ispraćaja najmilijih kremiranjem negdje je oko 80%. Njemačka i Zagreb su prethodnih godina bilježili 50%. Trend se posljednjih godina drastično povećavao i u Osijeku, no praksa odvoza tijela pokojnika u Zagreb i povrata urne u Osijek za ispraćaj, nije u potpunosti mogla ispuniti zahtjeve brzog pogreba, napose ne ni povoljnog. stoga je Osijek krenuo u realizaciju izgradnje krematorija. I danas Ukop nudi potpunu uslugu za zacijelo najpovoljniju cijenu, od oko 3.500 kuna nadalje. Nekoć se kretala, s odvozom tijela u Zagreb, sve do iznad 6.300 kuna.

Ponavljajući i detaljizirajući, to zapravo izgleda ovako… Na odarniku je lijes. Obitelj, rodbina i prijatelji se opraštaju od pokojnika, dok se za to vrijeme na ‘displayu’, ovisno o želji obitelji, prikazuju fotografije ili video isječci iz života pokojnika. Sve je vrlo dostojanstveno, primjereno snažnom emotivnom trenutku. Kada automatizirani zastor ‘zagrli’ lijes, ispraćaj pokojnika je za širi krug nazočnih završen. Tijelo pokojnika odlazi na kremaciju u susjednu prostoriju. Točno tako na Centralnom groblju u Osijeku, a otvaranjem Ukopovog krematorija, izgleda usluga kremacije pokojnika.

No, to nije sav spektar usluga. Urne se mogu razlikovati, polagati u grobna mjesta, kolumbarij…, među ostalim nas poučava direktor osječkog Ukopa Vedran Novokmet i nastavlja, kako o uslugama, tako i potražnji…

* Građane zanimaju vrlo praktične stvari, koliko god surove bile za izgovoriti, a o tome postoji li mogućnost zamjene pokojnika. Međutim, tu su pravila vrlo stroga, zar ne? Postoji identifikacijska pločica.

-UKOP d.o.o. Osijek profesionalno se bavi pogrebnom djelatnošću, ali Isto tako profesionalno se bavi i dijelom pogrebne djelatnosti, kremacijom. Stoga potpuno je nemoguće da dođe do zamijene pokojnika. Između ostalog, da, postoji i identifikacijski vatrostalni kamen koji je jedinstven za svakog pokojnika. Dodatno, identitet svakog pokojnika provjerava i osoba koja je izvan sustava tvrtke, mrtvozornik. To se obavlja neposredno pred kremaciju i taj mrtvozornik ne smije biti isti koji je prvobitno utvrdio činjenicu smrti. Nadalje, ne postoji niti mogućnost zamijene posmrtnih ostataka, pepela. To je tehnički onemogućeno kroz sam proces kremacije – govori direktor Ukopa Vedran Novokmet u razgovoru za OsijekExpress.com.

(tekst se nastavlja ispod fotografija)

* Napokon, djelatnici su se obučavali u Zagrebu, proizvođač peći boravio u Osijeku?

– Djelatnici se nisu obučavali u Zagrebu. Obuka je obavljena u Osijeku. Krematore smo nakon završene obuke u Osijeku dodatno poslali u Zagreb kako bi povećali svoje iskustvo od kolega iz zagrebačkog krematorija.

* Koliki su kapaciteti Ukopa u kontekstu kremacija?

– Ukop ima više nego dovoljne kapacitete za potrebe kremacija Osijeka, Slavonije pa i šire. Trenutno radimo na gotovo 40% našeg kapaciteta.

* Koliko radijus danas pokriva Osijek? Otkud sve dolazi potražnja?

– Uz neke iznimke, trenutno obavljamo kremacije pokojnika koji su uglavnom s područja istočne Slavonije.

* Koliko je kremacija do sada obavljeno? Koliko je to najčešće dnevno?

– Ukupan broj kremacija na današnji dan je 374 uključivo s patološkim kremacijama. Broj kremacija jako varira od dana do dana ali neki prosjek je okvirno 3 dnevno. Krematorij naravno ne radi svaki dan.

* Kakve su emisije izgaranja? Pepeo je sterilan nakon kremacije.

– Emisije čestica u zrak iz krematorija su najstrože kontrolirane zakonima EU baš kao i zakonima RH. Rukovoditelj krematorija je certificirani specijalist zaštite okoliša te, između ostalog, vrši stalnu kontrolu ispuha u zrak. Osim toga emisije se neprestano kontroliraju 24 sata na dan posebnim uređajem te se ti podaci šalju u ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 365 dana u godini. Pored svega toga tvrtka UKOP d.o.o. jednom godišnje naručuje od vanjske tvrtke ručno mjerenje čestica koje se emitiraju u zrak kroz dimnjak krematorija. Produkti izgaranja; temperatura, dim i pepeo uvijek su sterilni. Pretpostavljam da se pitanje odnosi na bakterije i viruse. Posmrtni ostatci nakon kremacije, pepeo, ne podliježu više zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i mogu bit npr. prosuti po ružičnjaku na centralnom groblju. Tvrtka Ukop i Grad Osijek trenutno raspolažu s jednom od najmodernijih kremacijskih peći.

* U kojem smjeru ćete razvijati paletu usluga?

– Kremacijska peć je uređaj, stroj. Kao i svaki stroj u nekom trenutku dogodit će se kvar. Iako tvrtka UKOP d.o.o. ima rješenje i za taj slučaj, možda bi po pitanju razvoja trebali razmišljati o drugoj peći. Ali mislim da to nije nešto što bi se trebalo dogoditi tako skoro.

* Doznajemo iz neformalnog razgovora, ako bi se išlo uskoro u realizaciju groblja za kućne ljubimce, plan je nabaviti i kremacijsku peć za ljubimce?

– Takva inicijativa postoji već nekoliko godina, još dok sam obnašao dužnost gradskog vijećnika Grada Osijeka, međutim sve je veći interes i građana za tu vrstu usluge. Svjesni smo da se za eventualno groblje kućnih ljubimaca mora osigurati parcela koja mora biti zasebna u smislu odvojenosti od ostalih groblja, kao i nabava same kremacijske peći za kućne ljubimce. Da, razmišljamo  u budućnosti o uvođenju takve vrste usluge na temelju brojnih upita naših sugrađana koji imaju kućne ljubimce, te zajednički s Gradom Osijekom ispitujemo kako zakonske, tako i tehničke mogućnosti uvođenja kremacije kućnih ljubimaca i eventualnog groblja za kućne ljubimce. No s obzirom na sadašnju situaciju prouzročenu COVID-19 i veliku smrtnost, morat ćemo pričekati još neko vrijeme.

* I još pitanje o izgradnji kolumbarija na drugim grobljima u Osijeku? Aninom?

– Što se tiče izgradnje kolumbarija, trenutno je u izgradnji kolumbarij sa 46 kaseta na Centralnom groblju. Po završetku izgradnje kolumbarija, u planu je započeti izgradnju Odjela urni na Centralnom groblju na kojem će biti izgrađeno za početak 20 kaseta. Kasete su predviđene za pokapanje 4 i 6 urni. Planira se kontinuirana izgradnja Odjela urni sukladno potrebama. Što se tiče izgradnje kolumbarija na drugim grobljima situacija je sljedeća: Na groblju Svete Ane i Novogradskom groblju ne postoji slobodan prostor za izgradnju kolumbarija. Ono što je moguće je izgradnja pojedinačnih kaseta za urne na postojećim grobnim mjestima po zahtjevu korisnika. Do sada smo imali tek nekoliko zahtjeva vezanih za rekonstrukciju postojećih grobnih mjesta za potrebe pokopa urni – odnosno izgradnje kaseta na postojećim grobnim mjestima. Veliki broj urni pokapa se u postojeća grobna mjesta i grobnice. Na groblju Retfala, Donjogradskom groblju i ostalim grobljima – bit će moguća izgradnja objekata poput kolumbarija, odnosno manjih Odjela urni – zaključio je direktor Ukopa Vedran Novokmet.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Facebook (screenshot)