1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Želite li čuti kako su nekoć govorili Esekeri? To i još puno više na Tjednu znanosti na FFOS-u!

2 min read
Dakle, u ponedjeljak na FFOS-u počinje Tjedan znanosti, a mi Vam donosimo u programu kompletan sadržaj. Tjedan znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku održat će se od 7. do 11. veljače '22. godine.

Snježana Babić i Ivana Šarić Šokčević će Vam u utorak u pondne na FFOS-u približiti – Esekerski rječnik ili kako su nekoć govorili Esekeri. To je samo jedno od predavanja i događanja na Tjednu znanosti na osječkom Filozofskom fakultetu, ali koje bi posebno moglo biti zanimljivo širokom auditoriju, sukladno čemu će, poput brojnih drugih sadržaja, biti podijeljeno i putem platforme Zoom.

Dakle, u ponedjeljak na FFOS-u počinje Tjedan znanosti, a mi Vam donosimo u programu kompletan sadržaj. Tjedan znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku održat će se od 7. do 11. veljače ’22. godine.

– U sklopu Tjedna znanosti pripremili smo mali uvid u znanstveni rad naše institucije kroz radionice, predavanja, predstavljanja, izložbe, izvedbe. Aktivnosti se odvijaju uživo i virtualno. Sudjelovanje uživo moguće je uz prethodnu prijavu i uvažavanje epidemioloških mjera. Sve detalje provjerite u programu Tjedna znanosti, u kojima možete naći i poveznice na dva elektronička izvora – najavljuju s FFOS-a.

Ponovimo… u utorak u podne – U uvodnom dijelu aktivnosti predstavit će se autora rječnika, pokojnog profesora Petrovića, zatim slijedi prikaz povijesti postojanja i uporabe Esekerskog govora, upoznavanje s profesorovim motivima istraživanja Esekerskog govora, njegova zastupljenost u Osječkoj sredini i sl. Zatim slijedi predstavljanje rječnika i njegovih posebnosti kao što su neki tehnički podaci, trojezičnost, akcentuiranje i sl. Slijedi upoznavanje s nekim riječima (germanizmima) Esekerskog govora koje su možebitno i danas još u uporabi, projekcija stranica rječnika radi ilustracije natuknica i strukture rječnika te čitanje nekoliko šaljivih natuknica iz rječnika. Zoom poveznicu potražite u programu ispod…

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

TJEDAN-ZNANOSTI-program