14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policija priopćila još detalja sinoćnjeg proboja granice! Dva auta prošla, jedan se vratio!

3 min read
Drugo se vozilo bježeći ispred vozila mađarske policije, za nekoliko minuta vratilo na granični prijelaz i bez zaustavljanja prošlo i velikom brzinom nastavilo vožnju u unutrašnjost Republike Hrvatske.
policija

Jučer, 5. veljače, u 17,27 sati, na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, na izlaznoj traci iz Republike Hrvatske za kontrolu vozila, dva osobna automobila hrvatskih registarskih oznaka su bez zaustavljanja nastavili vožnju te ušli u prostor Mađarske – počinje konačno priopćenje PU OBŽ i nastavlja…

Brzom intervencijom mađarske granične policije, jedno vozilo je u blizini granice zaustavljeno te je uhićen vozač 46-godišnji hrvatski državljanin i nakon dovršene prekršajne obrade, predan policijskim službenicima Republike Hrvatske.  

Drugo se vozilo bježeći ispred vozila mađarske policije, za nekoliko minuta vratilo na granični prijelaz i bez zaustavljanja prošlo i velikom brzinom nastavilo vožnju u unutrašnjost Republike Hrvatske.

Za odbjeglim vozilom potragu su nastavili policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske koji su ubrzo u mjestu Čeminac zaustavili osobni automobil i uhitili vozača 30-godišnjeg hrvatskog državljanina.  

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je 30-godišnjak počinio kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“ te nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

Također policijski službenici protiv 30-godišnjaka podnose Optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu zbog izbjegavanja granične kontrole i neposjedovanje potrebnih osobnih isprava za prelazak granice. Nastavljamo kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih činjenica vezanih za ovaj događaj – zaključuje policija.

(…)

Sinoćnji proboj granice u Baranji automobilom se dogodio! Počinitelji su munjevito uhićeni! Jedan je uhićen na tlu Republike Hrvatske, a drugi na tlu susjedne Republike Mađarske. To su činjenice koje je jutros u telefonskom razgovoru za OsijekExpress.com potvrdio glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon, a dajući potpuniju informaciju u trenutku saznanja više činjenica i ipak većeg stupnja dovršenosti kriminalističkog istraživanja no što je to bilo sinoć. Također, proboj granice, odnosno rampe, dogodio se na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar.

Na temelju dojava čitatelja, Baranja je sinoć bila ‘pod dugim cijevima’ policije, provjeravala su se vozila na Biljskoj cesti, a što je bila naravna reakcija zatvaranja prilaza i izlaza iz Baranje, no neslužbeno doznajemo nikakve pucnjave, odnosno izmjene vatre nije bilo, kao što nije bilo ni pokušaja prelaska granice između Hrvatske i Srbije na batinskom mostu. To je, naposljetku, neslužbeno doznajemo, tek bila pretpostavka nekolicine mještana u Čemincu, a gdje je jedan od počinitelja navodno i uhićen.

Ono što nadalje doznajemo iz neslužbenih izvora, proboj, odnosno pokušaj proboja granice bio je rezultat ‘pijanske večeri’, a gdje je dvojac, navodno, s dva automobila pokušao probijanjem rampe prijeći u Mađarsku. Jedan je automobil, doznaje se nadalje uspio, drugi ne. Prvog su odmah uhitili Mađari, a drugi se kroz baranjsku noć počeo vraćati u unutrašnjost Baranje, gdje je uhićen.

Na kraju, što bi se reklo i ‘službeno i neslužbeno’, neovisno o motivima i razlozima, dvojac je počinio vrlo težak i vrlo ozbiljan incident, a rezultat kojeg će sasvim sigurno biti teške pravne posljedice.