19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Umro rođeni Osječanin Borivoj Dovniković Bordo, hrvatski filmski redatelj, animator…

1 min read
Borivoj Dovniković rođen je 12. prosinca 1930. godine u Osijeku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH, s ocem je izbjegao u Srbiju.
svijeća plamen vatra

U utorak je u Zagrebu u 93. godini umro Borivoj Dovniković – Bordo, rođeni Osječanin, hrvatski filmski redatelj, karikaturist, animator, ilustrator i grafički dizajner. Priznati i nagrađivani Bordo dobio je nagrade za životno djelo u području animacije u talijanskom Trevisu, u Birminghamu u SAD-u, na Festivala Balkanima u Beogradu, a na Sveučilištu umjetnosti u kineskom Changchunu je izabran za gostujućeg profesora i savjetnika za razvoj animiranog filma. Izlagao je u Parizu, Lucci, Moskvi, Erevanu, Varni, Barceloni, Pragu, Bratislavi, Tamperu, Ottawi, Montrealu, Kijevu, New Yorku… Na području hrvatskog stripa nagradu za životno djelo dobio je ’11. godine – Andrija Maurović.

Borivoj Dovniković rođen je 12. prosinca 1930. godine u Osijeku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH, s ocem je izbjegao u Srbiju. U Zagrebu je 1949. godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti i paralelno počeo raditi na karikaturi i ilustraciji. Napustio je Akademiju godinu poslije i posvetio se radu u tjedniku Kerempuh. S grupom karikaturista pokrenio je animirani film u redakciji. Rezultat prvog umjetničkog animiranog filma Veliki miting 1951. godine bio je Duga film, prvo hrvatsko/jugoslavensko poduzeće za proizvodnju crtanog filma. Ondje je realizirao pet novih kratkometražnih filmova, među kojima samostalni Goool! (…) Njegov film Znatiželja na Festivalu u Annecyju 2000. pod naslovom “Jewels of a Century” uvršten je među 84 najbolja animirana filma u povijesti – pamti Wikipedija.

Grb Grada Osijeka, za životno djelo na području kulture, primio je 2002. godine.

Foto: Pixabay (ilustracija)