29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Smotra operativnih snaga povodom Međunarodnog dana civilne zaštite!

2 min read
Građani su mogli razgledati opremu, vozila i druge resurse Policijske uprave osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Društva Crvenog križa OBŽ, Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Osijek, Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek, Državne intervencijske postrojbe CZ Osijek i Društva za podvodne aktivnosti Osijek te kroz razgovor s pripadnicima ovih postrojbi saznati što ih zanima o načinu njihova djelovanja.

U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas (1. ožujka 2022. godine) povodom Međunarodnog dana civile zaštite na Trgu Ante Starčevića u Osijeku održana je smotra operativnih snaga civilne zaštite.

Građani su mogli razgledati opremu, vozila i druge resurse Policijske uprave osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Društva Crvenog križa OBŽ, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Osijek, Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek, Državne intervencijske postrojbe CZ Osijek i Društva za podvodne aktivnosti Osijek te kroz razgovor s pripadnicima ovih postrojbi saznati što ih zanima o načinu njihova djelovanja.

– Turbulentno vrijeme u kojem živimo još je jedan signal koliko valja ulagati u sustav civilne zaštite. Osječko-baranjska županija je u proteklih godinu dana u taj sustav uložila 3,3 milijuna kuna, a učinili smo i dodatan iskorak sklopivši ugovor s udrugama građana poput Radiokluba „Osijek“ i Društva za podvodne aktivnosti Mursa koji će se priključiti sustavu civilne zaštite. U posljednjih godinu dana sustav se suočio s nizom izazova poput poplava u našičkom kraju, epidemioloških teškoća s čime se još nosimo. Posljednjih dana svjedoci smo rata u Ukrajini kojeg nitko nije želio i kojem se nitko nije nadao. Sustav civilne zaštite Osječko-baranjske županije je spremno odgovorio i na te izazove, te smo pripremili infrastrukturu i sve što je potrebno za prihvat izbjeglica koje pristižu i u našu županiju. Za prihvat je spremna i dvorana Jug 2 u Osijek, gdje će biti kratkotrajno smješteni, a potrudit ćemo se nakon toga osigurati im adekvatniji i dugoročniji smještaj – rekao je prilikom obilaska smotre zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Dodao kako kada uspoređuje prirodne elementarne nepogode i rat koji je prouzročio čovjek ima dojam da će se čovjek brže i lakše dogovoriti s prirodom nego čovjek s čovjekom.

Tekst i foto: OBŽ