16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

A Porina u Osijeku za životno djelo dobiva? I jedna naša Osječanka!

3 min read
Naime, Upravni odbor Porina posmrtno će nagradu za životno djelo dodijeliti Akiju Rahimovskom, nekadašnjem pjevaču Parnog valjka, ali će nagradu dobiti, doznaje se, spomenuti dvojac također, među kojim je Osječanka Vera Svoboda. Ona je slavonskom i starogradskom pjesmom obilježila svoj životni rad.

U Osijeku će 25. ožujka biti održan Porin. To znamo. Znamo i tko su nominirani glazbenici za prestižne nagrade u svojim kategorijama. A od jučer znamo i tko će u Osijeku dobiti ovu najveću domaću glazbeni nagradu za životno djelo. Kako sinoć piše HRT, Vera Svoboda i Jura Stublić dobitnici Porina za životno djelo.

Naime, Upravni odbor Porina posmrtno će nagradu za životno djelo dodijeliti Akiju Rahimovskom, nekadašnjem pjevaču Parnog valjka, ali će nagradu dobiti, doznaje se, spomenuti dvojac također, među kojim je Osječanka Vera Svoboda. Ona je slavonskom i starogradskom pjesmom obilježila svoj životni rad.

– Ponosna sam što sam ostala vjerna svom reportoaru, starogradskim pjesmama i slavonskoj tradicijskoj glazbi. Ponosna sam na generacije koje slušaju moje pjesme i koja im je do danas ostala u srcu… – kazala je među ostalim Vera Svoboda u javljaju za Vijesti iz kulture HRT-a.

Vera Svoboda (Osijek, 15. kolovoza 1936.) je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je u Osijeku. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Mikleušu. U Osijeku pohađala je glazbenu školu “Franjo Kuhač”. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije – pamti i piše o njoj Wikipedia.

Nadalje…

Niska nominiranih puno je duža no što ćemo istu ‘okrznuti’ u ovom tekstu, no izvjesno je kako u Osijek dolaze najveća imena hrvatske glazbene scene. Zaprimljeno je čak 2.116 prijava za 37 kategorija, prijavljeno je 260 albuma, čak 118 za Album godine, 381 skladba za Pjesmu godine, gdje su i 94 prijave pristigle su za Novog izvođača… Najviše nominacija, čak 8, ima Damir Urban sa svojom četvorkom, po 4 nominacije imaju Matija Cvek i Gibonni, a po 3 2Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak. Urban&4 konkuriraju za Album godine, Pjesmu godine, Najbolji video… Gibonni konkurira u 4 kategorije, svakako za Najbolju pjesmu, Najbolji aranžman… Ekipu 2Cellos, kao i Urbana najavio je i Radić, što znači kako potonji konkuriraju za Album godine… U toj ‘priči’ još su Matija Dedić, Mayales, Bad Daughter. Petar Grašo dolazi kao nominiran za Pjesmu godine, a koju su mu pisali ‘punac i punica’, a uz spomenute u toj kategoriji je Silente. Za novog izvođača konkuriraju Eric, Filip Rudan i Nela. Do Osijeka u nominaciji za najbolju žensku vokalnu izvedbu stižu još Daria Hodnik i Vanna. Kada je o suradnjama riječ, nominacije imaju Ana Opačak i Gabi Novak, dolazi i Tonči & Madre Badessa. Željko Bebek i Hari Rončević nominirani su u na Najbolji album zabavne glazbe. Saša Lozar ima nominaciju za Najbolji pop album. Među nominiramima, neovisno o kategoriji, još su Zdenka Kovačiček, Tina Vukov, Maja Posavec, Ivanka & Mrle, Porto Morto, Krankšvester V, Banana Zvuk…

Foto: Youtube (screenshot) & OsijekExpress.com (arhiva)