25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ministarstvo zdravstva RH nabavlja potrebne količine joda! Dijeliti će se samo u slučaju potrebe!

1 min read
Beroš dodaje kako ministarstvo danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina, a znatne količine može proizvesti i domaći galenski laboratoriji.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas kako se nabavljaju potrebne količine tableta joda, ali koje će biti distribuirane samo u slučaju potrebe, dodajući kako građani ne trebaju samoinicijativno uzimati tablete u strahu od radijacije. Tablete se uzimaju u propisanim uvjetima, po propisanim protokolima, a imaju i opasne nuspojave.

– …od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja, upala žlijezda slinovnica, do prestanka rada štitnjače – upozorio je Beroš, a nakon što je hrvatska javnost posljednjih dana opsjedala ljekarne u potrazi za jodom, posebno nakon vijesti o požaru u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani.

Beroš dodaje kako ministarstvo danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina, a znatne količine mogu proizvesti i domaći galenski laboratoriji.

Nadalje, preventivne distribucije tableta neće biti, a dijeliti će se samo u slučaju potrebe. Kada bi ih podijelili preventivno, brojni bi popili. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina.

Zaštita tabletama, veli ministar, traje maksimalno 24 sata, a mora ih se uzeti tek nekoliko sati od samog incidenta. Štite samo od radioaktivnog joda, ne i od svega drugog.

Foto: Google Street View (screenshot, arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)