21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otvoren Veteranski centar! Otvorili ga veleposlanik SAD-a Fleming, Anušić, Radić i Medved!

3 min read
Centar su u petak otvorili osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

U Osijeku su završili radovi na uređenju Regionalnoga centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Riječ je o najvećem centru takve vrste u Hrvatskoj, i po broju korisnika i po spektru sadržaja, a gdje će uz sve službe Ministarstva branitelja biti smještene i udruge proizišle iz Domovinskog rata.

Centar su u petak otvorili osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija nakon Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije ima najveći broj branitelja u Hrvatskoj. Zahvalio je braniteljima što su prije 30 godina obranili Hrvatsku i Slavoniju.

– Regionalni centar je dokaz da Hrvatska brine o svojim braniteljima i da čini sve kako bi im olakšala život i podigla kvalitetu života. U Gradu Osijeku također brinemo o svojim braniteljima. Pri Uredu Gradonačelnika imamo Odbor za branitelje koji svakodnevno komunicira s braniteljima, nudi im profesionalnu pomoć i radi na poboljšanju kvalitete života u Osijeku – rekao je gradonačelnik Radić. Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini rekavši kako Slavonija suosjeća i nudi svaku pomoć te da je u Osijeku uspostavljen prihvatni centar za izbjeglice.

Osječki Veteranski centar uređen je u zgradi nekadašnjeg osječkog hotela “Mursa” i omogućit će izravan kontakt službi Ministarstva s braniteljima i stradalnicima, a u svrhu poboljšanja kvalitete života braniteljske populacije.

Ministar Medved rekao je kako je projektom upravljao korpus inženjera američke vojske i pojasnio da su radovi obuhvatili projektiranje i izvođenje građevinskih radova unutarnjeg uređenja, saniranja krovišta i djelomično radove na vanjskom uređenju.

– Naša Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem od 2016. godine ulaže iznimne napore u pogledu osmišljavanja i provedbe odgovarajućih mjera u odnosu prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata. Na području Osijeka naš Centar za psihosocijalnu pomoć na godišnjoj razini pruža više od 9000 potpora. Ponosan sam što ovdje stvaramo uvjete za multidisciplinaran pristup svih sastavnica tijela i službi koje pružaju potporu hrvatskim braniteljima i rješavaju njihove potrebe. Ovdje će zajednički raditi Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, Centar za pružanje psihosocijalne pomoći, Komisija koju smo na osnovu Zakona o hrvatskim braniteljima osnovali kako bi bili što dostupniji na jednom mjestu za pružanje svih oblika potpore i usluga – kazao je Medved i dodao kako će ukrajinski branitelji u ovome centru imati na raspolaganju sve oblike rehabilitacije i oporavka.

U gradnju osječkog Veteranskog centra Ministarstvu branitelja se pridružilo i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, koje je osiguralo 2,1 milijun kuna za njegovo uređenje.

– Vlada SAD-a je ponosan partner Hrvatske u ovom i mnogim drugim projektima. Suradnja koju smo izgradili s Ministarstvom branitelja nastavit će se proširivati i produbljivati i nastavit ćemo pružati potporu hrvatskoj Vladi u osiguravanju usluga za hrvatske branitelje – rekao je Fleming. Dodao je da obje države visoko cijene službu i žrtvu vojnika i branitelja te da je sveta obveza skrbiti za njih.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je poveznice SAD-a i Hrvatske koje traju od hrvatske samostalnosti, posebno od Domovinskog rata.

– Znamo koliko su Sjedinjene Američke Države pomogle, osobito kada govorimo o akciji Oluja i oslobađanju hrvatskog teritorija ’95. godine. Nakon završetka Domovinskog rata, SAD sudjeluje u oporavku, uključivanju i u rehabilitaciji svih onih koji su za vrijeme Domovinskog rata bili pripadnici hrvatske vojske i sudionici oružanih sukoba i kojima danas treba pomoć – kazao je župan Anušić te također istaknuo potporu ukrajinskom narodu.

Osim administrativnih prostorija, u Centru će biti organizirani različiti sadržaji – rehabilitacijsko-terapijski programi, kineziterapijski programi, psihosocijalna skrb, individualne i grupne psihosocijalne i radne terapije, savjetodavna pomoć, te prostori za različite radionice, poput uključivanja u zadružno poduzetništvo i slično.

Tekst i foto: Grad Osijek