16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonsko srce za obitelji Ukrajine! Veliki akcijski plan OBŽ za pomoć izbjeglima!

7 min read
Uključuju se Upravni odjeli OBŽ, Crveni križ, Zavod za zapošljavanje, Civilna zaštita, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, svakako Grad Osijek i čitav niz drugih, do udruga civilnog društva, zdravstvenih ustanova...

Osječko-baranjska županija danas je reagirala i predstavila akcijski plan Slavonsko srce za obitelji Ukrajine, veliki projekt, s iznimno puno aktera, za kompletnu i dugotrajnu pomoć i integracijsku podršku izbjeglicama iz Ukrajine. Na temelju nacionalne odluke o zaštiti ukrajinskih građana, Osječko-baranjska županija ‘upregnula’ je sve resurse osigurati boravak, iskaznicu, osnovna sredstva, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, pravo na rad, pravo na spajanje obitelji i slobodu vjeroispovijesti, a uključene su sve institucije.

– Na području OBŽ se nalazi 117 osoba iz Ukrajine. U smještaju, kojeg smo mi osigurali, nalaze se 43 osobe. Drugi dio je kod rodbine i prijatelja. U dvorani Jug je formiran Prihvatni centar, ondje dolaze samo na prijavu i po pomoć, a potom, nakon administracije i drugih detalja, eventualne zdravstvene skrbi, osobe idu na stalni smještaj. Mi smo osigurali još dodatnih kapaciteta – počeo je dožupan OBŽ i načelnik Stožera CZ OB Mato Lukić, dodajući kako očekuje da će broj rasti…

– Sve veći je broj izbjeglica iz Ukrajine u EU. Danas je podatak oko 2 milijuna izbjeglih osoba. U kriznoj situaciji se mora znati djelovati – nastavo je.

I stoga je izrađen akcijski plan prihvata i integracije. Uključuju se Upravni odjeli OBŽ, Crveni križ, Zavod za zapošljavanje, Civilna zaštita, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, svakako Grad Osijek i čitav niz drugih, do udruga civilnog društva, zdravstvenih ustanova…

– Već smo imali preglede u KBC-u, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kod stomatologa… – nizao je Lukić, a poznato je kako su pojedina djeca već krenula u škole, kako im je svima osiguran prijevoz GPP-om, kako će u Kulturnom centru biti osiguran prostor za vrtićku djecu, a uz psiho-socijalnu pomoć.

– Dajemo sve od sebe, skupa sa županijom, od prvog dana krize. Stavili smo na raspolaganje svoje dvorane, jer u pripremi je i Zrinjevac… – dometnuo je i Dragan Vulin, načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Osijek Ivana Radića, dodajući kako se razmatra stavljanje na raspolaganje i poslovnih prostora u gradu, a za provođenje akcijskog plana.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu najavio je primjenu svih znanja i iskustava.

– Naglasak stavljamo na integraciju i pomoć djeci. Krećemo raditi s djecom, na psiho-socijalnoj pomoći, na učenju jezika, na pripremi za školu i vrtić, a kroz Dječji kutak koji će biti u Kulturnom centru. Sve će biti usmjereno na prihvaćanje kulture, integraciju, ulazak u rutinu, a kako bi pomogli djeci – kazao je.

Otvorena je i mrežna stranica za ovaj akcijski plan, a na adresi https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/.

U pomoć se uključuju tvrtke i sportski kolektivi. Saponia je ustupila veliko skladište, NK Osijek plaća smještaj velikoj obitelji, a javljaju se i brojni drugi…

Foto: OBŽ (screenshot)

— — — — —

PRIOPĆENJE

Posljednja dva tjedna koliko traje ruska agresija na Ukrajinu, brojne ukrajinske obitelji napustile su svoje domove. Dio njih je stigao i na područje naše županije, prema podacima MUP-a na području Osječko-baranjske županije registrirano je do jutros 117 osoba izbjeglih iz Ukrajine. U smještaju koji je osigurao Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije trenutno se nalaze 43 osobe, dok su ostale osobe smještene kod prijatelja ili obitelji.

S ciljem što brže i kvalitetnije dugotrajne integracije djece i odraslih osoba koje dolaze na područje istoka Hrvatske Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pripremili su Akcijski plan pomoći osobama u izbjeglištvu s područja pogođenim ratom „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“.

– Svima nam je jasno da će ova kriza potrajati, izbjeglički val u susjednim zemljama je sve veći, do danas je prema procjenama Ukrajinu napustilo oko dva milijuna ljudi i za očekivati je da će se povećati broj dolazaka i na naše područje. Osobe koje dolaze nose sa sobom visoku traumu koju izazivaju ratna zbivanja što zahtijeva poseban pristup. Iznimno je važno vratiti raseljenim osobama povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave te im omogućiti aktivno sudjelovanje u novoj zajednici, odnosno u njenom društvenom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom aspektu sve do trenutka kada će se imati priliku vratiti u svoju domovinu – istaknuo je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije operativno je tijelo ustrojeno za koordinaciju svih relevantnih službi u kriznim situacijama, no ideja za kreiranjem Akcijskog plana nastala je iz potrebe da se jasno ustroji dugoročni plan s okosnicom cjelokupne integracije djece i odraslih u svim aspektima života zajednice, koji će započeti pružanjem psihosocijalne pomoći.

Stoga je Osječko-baranjska županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu pristupila izradi Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, kojim su utvrđeni prvi koraci za osiguravanje pravovremenog odgovora na potrebe djece, mladih, obitelji i svih ostalih osoba u izbjeglištvu, a koji se nalaze na području Osječko-baranjske županije.

Ključan aspekt provedbe Akcijskog plana je Odluka Vlade RH o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, prema kojoj se tim osobama osigurava pristup svim pravima koja proizlaze iz tog statusa, a to su pravo na boravak i iskaznicu, pravo na osnovna sredstva za život i smještaj te na zdravstvenu zaštitu, pravo na osnovno i srednje obrazovanje, kao i pravo na informacije o pravima i obvezama, pravo na rad, spajanje obitelji i slobodu vjeroispovijesti.

Akcijskim planom obuhvaćene su sve službe koje mogu pomoći u ostvarenju tog primarnog cilja, a djelovati će koordinirano prilikom pružanja psihosocijalne pomoći i savjetovanja od strane formiranog tima stručnjaka i volontera, pružanja besplatne pravne pomoći vezano uz statusna i druga prava, pomoći pri ostvarivanju zdravstvene zaštite te prava na socijalne usluge.

U tijeku je priprema materijala na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku s važnim informacijama za djecu i adolescente, organizacija psihoedukativnih, kulturnih, sportskih i kreativnih radionica za djecu i mlade. Cilj je postići postupnu integracija u zajednicu kroz organizirane tečajeve hrvatskog jezika, informiranje o načinima traženja zaposlenja i mogućnostima prekvalifikacije, pomoć pri uključivanju djece u predškolski i školski sustav te senzibilizaciju zajednice i poticanje svijesti građana Županije o potrebama osoba u statusu izbjeglice.

U provedbu Akcijskog plana bit će uključeni upravni odjeli Osječko-baranjske županije, Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP i jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. Grad Osijek stavio je na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite dvoranu Jug u kojoj je smješten Prihvatni centar te druge objekte potrebne za provedbu Akcijskog plana.

– GPP će i danas otići po jednu obitelj na granicu, ovih dana Centar za nestalu i zlostavljanu djecu oprema i „Dječji kutak“ u Kulturnom centru gdje će se djeci i majkama pružiti psihosocijalna pomoć kao korak prema integraciji u gradske vrtiće. Također smo na raspolaganje stavili sve sportske i kulturne sadržaje kako bi obitelji koje su smještene u Osijeku što prije ostavile iza sebe ratnu  traumu kroz koju su prošli – rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka.

Zbog višegodišnjeg stručnog iskustva u kriznim situacijama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu idealan je partner na ovom projektu. S iskustvom rada u kriznim situacijama s djecom i obiteljima u hotelu Porin tijekom migrantske krize 2015.godine, partner su s već postavljenom infrastrukturom i stručnjacima koji su senzibilizirani i educirani za rad s ovim najosjetljivijim skupinama društva. U svoj rad uključiti će i nadležne institucije i stručnjake, kao i udruge građana.

– Centar će izraditi individualni plan postupanja i procjenu potreba za svakog pojedinog korisnika, za kojeg se procijeni da postoji potreba. Naglasak svakako stavljamo na rad s djecom radi što brže integracije djece u odgojno-obrazovni sustav. Centar vodi i Europski harmonizirani broj za nestalu djecu, a kolege iz Ukrajine javljaju da je sve više djece koja se vode nestalima te ćemo intenzivno raditi i na tome da se djeca što brže pronađu – rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i naglasio kako je cilj da djeca i njihove roditelji što prije uđu u rutinu života na našem području jer rutina u kriznim situacijama znači sigurnost.

Obitelji koje dolaze na područje Osječko-baranjske županije iskazuju želju za trajnijim smještajem i zapošljavanjem. Stoga će se i Osječko-baranjska županija u suradnji s gradovima i općinama staviti na raspolaganje u pronalasku trajnijeg smještaja kao i u pronalasku posla u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Također se javljaju brojne tvrtke i pojedinci koji su voljni financijski pomoći stambeno zbrinjavanje obitelji, poput NK Osijeka koji je osigurao najamninu za sedmeročlanu obitelj te Saponije koja je osigurala logističko-distributivni centar.

Zbog sve češćih upita iz susjednih zemalja gdje se u tranzitu nalaze brojne ukrajinske obitelji kao i one obitelji koje tek žele izbjeći iz ratom zahvaćenog područja, oformljena je i Internet stranica https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružiti sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje na području Osječko-baranjske županije. Dodatne informacije mogu se zatražiti i na mail ukrajina@cnzd.org.