19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dječji kutak u KC-u za najmlađe Ukrajince otvara vrata u ponedjeljak!

2 min read
Oprema se i ambulanta u Prihvatnom centru, za prve preglede i testiranje na Covid, svakako prepisivanje terapija ljudima koji koriste lijekove koje nisu uspjeli ponijeti sa sobom.

Prije nego mališani vrtićke dobi stignu u osječke i okolne vrtiće, psiho-socijalnu pomoć i druženje imat će u Dječjem kutku u Kulturnom centru u Osijeku, a kojeg je osigurao Stožer civilne zaštite OBŽ, u suradnji sa stožerom Grada Osijeka. Dječji kutak namijenjen je najmlađim ukrajinskim izbjeglicama, a koji su s obiteljima, najčešće majkama, stigli u Osječko-baranjsku županiju, bježeći pred ratnim razaranjima u Ukrajini.

Vrata Dječjeg kutka danas su za novinare i javnost, prije dolaska mališana, otvorili iz Stožera CZ OBŽ. Izjave su dali zamjenik župana i načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin, s njima i predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

– Do jutros su u prihvatni centar došle 162 osobe iz Ukrajine. Jučer ih je bilo 57. Od ovoga broja, 101 osoba je smještena u trajnijem smještaju – izvijestio je odmah Mato Lukić o najnovijim podatcima o pristizanju izbjeglica iz Ukrajine u OBŽ, prvo u dvoranu Jug.

Oprema se i ambulanta u Prihvatnom centru, za prve preglede i testiranje na Covid, svakako prepisivanje terapija ljudima koji koriste lijekove koje nisu uspjeli ponijeti sa sobom.

– Dječjim kutkom će upravljati osobe iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Počinje raditi već od ponedjeljka – dodaje i Dragan Vulin, naglašavajući kako to nije klasičan dječji vrtić, a što je vitalna informacija za sve one koji znaju kako u vrtićima mjesta u Osijeku manjka, do izgradnje novih i proširenja kapaciteta postojećih.

– Prvi neki korak koji smo napravili je otvaranje ovog kutka, u kojem će raditi naši stručnjaci. Zabaviti ćemo se, učiti, učiti ih hrvatski jezik, napraviti procjene potreba i stanja djece, a u smjeru integracije u vrtiće i škole – naglasio je Tomislav Ramljak.

Foto: OBŽ i Grad Osijek (screenshot)