29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Plenković: Letjelica je ruske proizvodnje, ali ne znamo u čijem posjedu!

4 min read
Podsjećamo, već ranije je Vlada priopćila kako je bespilotna letjelica do Zagreba i pada stigla iz smjera Mađarske, na visini od 1.300 metara i brzinom od 700 km/h.

Iako još nema službene potvrde kako je riječ o Tupoljevu Tu-141, odnosno dronu sovjetske proizvodnje kakvog koriste ukrajinske vojne snage za izviđanje, sve je više informacija koje ukazuju da bi ta hipoteza na kraju mogla biti i ispravna.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u izjavi medijima kako je letjelica, koja je sinoć pala kod Jaruna u Zagrebu, bespilotna naprava vojne namjene, a kako je iz razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom doznao da je letjelica u zračni prostor susjedne zemlje stigla iz Rumunjske.

Podsjećamo, već ranije je Vlada priopćila kako je bespilotna letjelica do Zagreba i pada stigla iz smjera Mađarske, na visini od 1.300 metara i brzinom od 700 km/h.

– …pala je bezposadna letjelica, vojnog karaktera, a prema saznanjima koje imamo, riječ je letjelici ruske proizvodnje, ne znamo je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Prema riječima premijera Viktora Orbana u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske. Da li je neka pogreška, izgubljena kontrola, u ovom trenutku sa sigurnošću ne možemo utvrditi – kazao je premijer Andrej Plenković. 

– …ono što znamo jest da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i da se potom srušila u Zagrebu. Dobro je da nema ozlijeđenih u ovoj situaciji… – kazao je još Plenković, dodajući kako ovom trenutku sve službe provode sve postupke i izvide i utvrđuju konkretne činjenice.

Kontaktirana je ukrajinska strana, a ne bi li s došlo do kakvih podataka o tome kako je letjelica stigla do Zagreba.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Youtube (ilustracija)

U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova g. Božinović, ministar obrane g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost g. Franjić – priopćila je Vlada RH, a prenosimo i ostatak priopćenja u cijelosti…

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja – zaključuje se u priopćenju…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

— — — — —

Sinoć (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka – javlja MUP priopćenjem. Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana (…) Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene – zaključuje policija.

— — — — —

Još uvijek se čekaju sve i potpune informacije o padu letjelice na Jarunu u Zagrebu, a jučer tijekom večeri. Policija je do sada tek objavila da su pronađeni krater i padobrani, a neslužbeno se sve češće spominje kako bi mogla biti riječ o sovjetskom dronu Tu-141, a kojeg danas koristi samo ukrajinska vojska za izviđanje, nakon što je tu letjelicu unaprijedila ’14. godine. Ako je o tome riječ, otvara to čitav niz pitanja kako je letjelica neometano preletjela nekoliko članica NATo saveza i pala u Zagrebu, no o tome će tek biti riječi nakon što se potvrde ili demantiraju pretpostavke.

Pa ipak, ako je riječ o letjelici Tu-141 Strizh, odnosno Tupoljevu 141, valja znati da se radi o prilično masivnom komadu željeza. Namijenjen je izviđanju, nosi kamere, infracrvene uređaje, radar… Ima turbojet motor, delta krila, a slijeće pomoću padobrana. Bio je u službi sovjetske vojske od ’70-ih do ’80-ih godina prošlog stoljeć, točnije od 1979. do 1989. godine. Nema posadu, duljine je iznad 14 metara (14,33), raspona krila 3,88 metara, visine 2,44 metra. Težak je oko 6,2 tone, maksimalna brzina mu je 1.100 km/h, dolet oko 1.000 kilometara, a leti na visini od 6.000 metara. Inače, polijeće pomoću lansirne rampe.

Foto: Youtube (screenshot)