19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dron Tu-141 nosio je avio bombu! Pronađeni su ostaci eksplozivne naprave!

1 min read
- Pronađeni su tragovi eksploziva, tragovi da ovo nije bila izviđačka letjelica. Našli smo dijelove avio bombe - rekao je Banožić.

Pronađeni su ostaci avio bombe na dronu Tu-141, koji je u četvrtak navečer pao u Zagrebu, a prethodno iz Ukrajine preletio rumunjski i mađarski zračni prostor. Riječ je o ostacima avio bombe sovjetske proizvodnje. Sve ovo rekao je ministar obrane Mario Banožić, a nakon što je letjelica izvađena iz tla.

– Pronađeni su tragovi eksploziva, tragovi da ovo nije bila izviđačka letjelica. Našli smo dijelove avio bombe – rekao je Banožić.

I dalje se ne zna u čijem je posjedu bila letjelica prije nego je krenula na put prema Zagrebu i je li ovdje stigla greškom. Poznato je tek da je brzinom od 700 km/h ušla u zračni prostor RH, na visini od 1.300 metara i potom u 7 minuta pala na tlo. Prethodno je letjela kroz Rumunjsku oko 3 minute i Mađarsku oko 40 minuta. Takav dron je sovjetske proizvodnje, ali ga danas koristi još ukrajinska vojska. I Ukrajina i Rusija su kazale kako dron nije njihov. Sve vojske svih zemalja kojima je letio dron su na radarima očitale letjelicu, ali je izostala reakcija u njegovom obaranju.

Iz drona je ranije izvađena ‘crna kutija’, a koja bi trebala dati više informacija o mjestu njegova polijetanja, namjeni, željenoj putanji, mogućem kvaru…

Područje oko kratera u Zagrebu je sada sigurno i nema eksplozivnih tvari. Letjelica je većim dijelom izvađena van.

Foto: Youtube (screenshot)