4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Visoki izvor iz MORH-a: Bomba s drona eksplodirala ispod zemlje!

2 min read
Nađena je njezina 'crna kutija', a koja, iako oštećena, očekuje se da može dati brojne odgovore, kao i ono na pitanje - tko ju je lansirao i s kojim ciljem.

Visoki izvor iz MORH-a za HRT je rekao da je bomba na dronu, koji je pao u Zagrebu, a prethodno preletio Rumunjsku i Mađarsku, mogla težiti oko 120 kilograma i da je eksplodirala ispod zemlje. Naime, još ranije je ministar obrane Banožić potvrdio kako su u krateru pronađeni tragovi eksploziva, kao i dijelovi aviobombe. Izvor iz MORH-a za HRT kazuje kako je letjelica pri padu udarila u meko tlo i kako se eksplozija dogodila ispod zemlje. Daje udarila u, primjerice, asfalt ili beton, posljedice bi bile velike.

Danas je, naime, glavni dio letjelice izvučen iz tla na Jarunu u Zagrebu i kamionom prebačen u vojarnu, gdje će biti nastavljeno istraživanje otkud bespilotna letjelica iz Ukrajine u Zagrebu. Podsjećamo, o njoj se tek zna kako je poletjela iz Ukrajine, jer to su ulovili radari Rumunja, kao i da je u rumunjskom zračnom prostoru provela 3 minute, ali se ne zna tko ju je lansirao. Dron Tu-141 je sovjetska letjelica, a kakvu koristi ukrajinska vojska, no i Ukrajinci i Rusi kažu kako ova nije njihova. Nadalje je dron preletio mađarski zračni prostor, u trajanju od oko 40 minuta, a brzinom od 700 km/h i na visini od 1.300 metara naposljetku ušao u hrvatski zračni prostor i pao u Zagrebu. Pretpostave takvog epiloga idu u smjeru ili kvara ili greške prilikom usmjeravanja 6 tona teške letjelice, duljine oko 14 metara. No, više će pokazati istraga, a u koju je, razumljivo, uključen NATO savez, budući da je letjelica preletjela zračni prostor triju zemalja saveza.

Nađena je njezina ‘crna kutija’, a koja, iako oštećena, očekuje se da može dati brojne odgovore, kao i ono na pitanje – tko ju je lansirao i s kojim ciljem. U idućim danima, dodaje HRT, detaljno će se pregledati i ostatak terena, a u srijedu je sazvan i izvanredni sastanak ministara obrane u NATO savezu.

Foto: Youtube (screenshot)