29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gorivo od utorka oko 14 kuna? Mađari zbog svojih 9,4 uvode određene restrikcije!

2 min read
Ostanu li Mađari, a hoće, na 9,4 kune, a mi odemo do 14, razlika od oko 4,5 kune po litri na spremniku od 50 litara stvara uštedu oko 220 i više kuna.

Gorivo će od utorka ponovno biti skuplje. Informacije o tome iz vlastitih izvora ‘crpe’ polako brojni mediji. I sve su prilike kako će benzin biti malo ispod, a dizel malo iznad 14 kuna od utorka u ponoć. To će stvoriti još veću razliku u cijeni goriva između nas i Mađarske, a gdje je cijena ‘zamrznuta’ na oko 9,4 kune. Međutim, Mađari su zbog toga počeli uvoditi određene restrikcije. Jer, u Mađarsku po gorivo dolaze, osim nas, Austrijanci, Slovenci…

Tako su pojedine benzinske pumpe u Mađarskoj limitirale kupnju goriva na 100 litara, a kako bi reducirali točenje teretnih vozila, ali i kako im se ne bi dogodilo da tijekom dana ostanu bez goriva za prodaju.

Jer, prodaja MOL-a je s prosjeka od 5 milijuna litara dnevno stigla do oko 15 milijuna.

A onda su ograničenja pri kupnji narasla.

Tako od petka prošlog tjedna, s obzirom na zamrznutu cijenu goriva, a koju država subvencionira, gorivo na benzinskim pumpama ne smiju kupovati vozači stranih kamiona težih od 3,5 tone. Nije da ne smiju ostati bez goriva u Mađarskoj, ali će točiti po tržišnoj cijeni.

To se na vozače, razumije se, osobnih automobila ne odnosi.

Prije tjedan dana računali smo razliku između naše mađarske cijene goriva i ustvrdili kako se na spremniku od 50 litara može stvoriti ušteda od oko 150 kuna. Ali, ako krećete po gorivo iz Osijeka, do Beremenda i nazad ćete potrošiti 70-ak kuna goriva. Pa ipak, sada, od utorka…!?

Ostanu li Mađari, a hoće, na 9,4 kune, a mi odemo do 14, razlika od oko 4,5 kune po litri na spremniku od 50 litara stvara uštedu oko 220 i više kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija)