29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hajduković i Nikolić: Ministar će određivati broj djece, zaposlenih i kvadraturu u vrtićima!

4 min read
Tema je bila - Prijedlog izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Konferenciju za novinstvo održali su danas u Osijeku saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković, a s koje priopćenje prenosimo u cijelosti. Tema je bila – Prijedlog izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

PRIOPĆENJE

“Sazvali smo konferenciju za medije kako bi ukazali na sve loše koje donosi ova izmjena Zakona.  Sazvali smo ju i kao zastupnici iz Kluba Socijaldemokrata, ali prvenstveno kao roditelji djece rane i predškolske dobi te kao oni koji će se u toj ulozi tek naći” otvorila je konferenciju Romana Nikolić.

“Državni pedagoški standard, krovni je dokument koji djeci osigurava ostvarivanje njihovih prava, a zaposlenima u sustavu predškolskog odgoja i roditeljima služi kao alat za obranu istih. 

Ukidanjem Državnog pedagoškog standarda, izravno se diskriminira sve zaposlene u sustavu, a također se krše prava djeteta koja su zajamčena Konvencijom o pravu djeteta, koja zagovara najbolji interes djeteta.

Umjesto Državnog pedagoškog standarda predviđeno je donošenje Pravilnika od strane samog ministra kojim će se određivati broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama kao i potrebna kvadratura i broj zaposlenih. 

Državni pedagoški standard točno propisuje koliko djece smije biti u skupini, koliko odgojitelja mora biti uz djecu, koliko velike moraju biti sobe u kojima djeca borave, kakvo mora biti dvorište i cijeli niz odredbi kojima je djeci jamčen siguran boravak u vrtićima. Novo zakonsko rješenje, niti u jednoj od pet dimenzija kvalitete (pristupu, osoblju, kurikulumu, praćenju i vrednovanju te upravljanju i financiranju) nije donijelo bolja rješenja od postojećih.

Mnoge od predloženih izmjena čak su i lošije u odnosu na aktualne propise, narušavaju postojeću kvalitetu, nisu usmjerene na dobrobit djece, a posredno i dugoročno ni dobrobit društva u cjelini. Uvođenje izmjena bio bi korak nazad u odnosu na postojeće stanje” rekla je Nikolić. 

Što konkretno izmjene donose?

Broj upisane djece u skupini neće biti propisan, niti određen, tako da možemo očekivati povećani broj djece u skupinama, i to iznad danas postojećeg ograničenja. Trenutno u svakoj jasličkoj/vrtićkoj skupini po smjeni radi jedan odgajatelj na 25 – 30 djece, čime je već narušena kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja.

Uvođenje promjena znači da će još više mališana boraviti u sobi od 30 kvadrata. O njima će brinuti manji broj odgojitelja nego što je potrebno, a zapošljavat će se i nestručni kadar koji je jeftiniji. Djeca s teškoćama u razvoju još jednom su zaboravljena i stavljena u kategoriju „može” umjesto „mora”, darovita djeca nisu čak ni spomenuta. 

Na začelju smo po obuhvatu predškolske djece u odnosu na druge zemlje Europske unije. koja je nametnula obvezu uključivanja 95% djece predškolske dobi u vrtiće.  Republika Hrvatska koja je kao potpisnica obvezna to ispoštovati do 2022.g., nije stvorila preduvjete za ispunjenje te obaveze. 

Na nedostatak kapaciteta, odgojitelja i financijskih sredstava, Republika Hrvatska je reagirala donošenjem prijedloga Zakona koji će sniziti već ionako upitnu kvalitetu sustava ranog i predškolskog obrazovanja.

Kvaliteta ovog sustava nužna je za dobar početak optimalnog razvoja svakog djeteta.

Vrtići nisu, kako se često smatra, servis za čuvanje djece dok su roditelji na poslu, nego mjesta koja potiču zdrav psihosocijalni razvoj i rast djeteta, u kojima se djeca socijaliziraju, obrazuju i odgajaju. 

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku od 200.000 djece predškolskog uzrasta, 60.000 ne pohađa vrtiće ili jaslice, odnosno svako treće dijete neće nikada vidjeti jaslice i/ili vrtić. S ovim izmjenama, stanje će se još više pogoršati. 

Koji su potrebni koraci? – govori nadalje Domagoj Hajduković.

Nikako ne ukidati pedagoški standard. Ponajprije zbog kvalitete nastave koja ni sada nije na razini koju bi ocijenili zadovoljavajućom. Odluke o pedagoškom standardu posebno nije pametno povjeriti odlukama jedne osobe koja faraonski može upravljati sustavom unazađujući kvalitetu nastave i radne uvijete odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima kako i kada poželi.

Govoreći o predškolskom odgoju, mreža vrtića koju imamo je daleko od dovoljne za naše potrebe. Potrebno je izgraditi nove vrtiće, sanirati postojeće i zaposliti dovoljan broj odgojitelja te stručnih suradnika – stručno osposobljenih osoba sa zanimanjem pedagoga, psihologa i stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, koji će pružiti pomoć djeci i odgojiteljima u odgojno-obrazovnom radu te pridonijeti razvoju i unapređenju djelatnosti predškolskog odgoja. Na žalost, ništa od navedenoga trenutno nemamo u dovoljnim količinama i kapacitetima.

Uz sve postojeće probleme sustava na njega se stvara dodatni pritisak. Naime, dolaskom izbjeglica iz Ukrajine, potrebe za vrtićkim kapacitetima, kao i potreba da se djecu iz Ukraine socijalno uključi, sve su veći. Da nas ne shvatite krivo, izbjeglicama treba pomoći, a djecu, koja su najosjetljivija skupina, treba integrirati i socijalizirati u novom okruženju što više. No, sustav je i sada već preopterećen.

Pruža nam se prilika novac za ove namjene dobiti iz EU fondova: kroz novu financijsku perspektivu ali i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Govoreći o Hrvatskoj kao zemlji s demografskim problemom, ovo nam treba biti apsolutni prioritet.

Ulaganje u ljude je vitalno za ovaj sustav. Stoga je potrebno omogućiti stručno usavršavanje – trajno profesionalno napredovanje odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja te drugih odgojno-obrazovnih radnika, zaposlenih u dječjim vrtićima, radi unaprjeđenja odgojno-obrazovnog rada. Samo se na taj način može omogućiti svakom djetetu u Hrvatskoj da pohađa vrtić, bez obzira na njegovu etničku pripadnost, socioekonomski status ili obitelj iz koje potječe. 

Tada će svako dijete dobiti adekvatnu naobrazbu tijekom pohađanja predškolskog odgoja, nezaposleni odgojitelji će ostvariti radni odnos i potaknuti buduće studente u upisivanju predškolskog odgoja, jer će ih posao nakon završetka studija čekati u jednoj od ustanova predškolskog odgoja.