28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ratni zločin! Vezao čovjeka licisama za stolicu u Karancu, stavljao nož pod vrat…

1 min read
Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku je određen istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega - zaključuje se.
policija 2

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH – javlja DORH i nastavlja…

Okrivljenika se tereti da je od kraja kolovoza 1991. godine do travnja 1992. godine u Karancu, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, kao pripadnik teritorijalne obrane postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, odnosno zajedno s više drugih pripadnika TO Karanac sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti.

Tereti ih se da su u domu kulture vezali oštećenika (1961.) lisicama za stolicu, ispitivali ga i fizički zlostavljali udarajući ga po cijelom tijelu velikom drvenom kuhačom i biljarskim štapom, a kada bi izgubio svijest nastavljali su ga udarati te mu  stavljali nož pod vrat (rezna rana u predjelu vrata) te ga držali tri dana i dvije noći u prostorijama štaba, pri čemu su ga danju tukli, a noću su ga držali zavezanog lisicama za ogradu stepenica. Oštećenik je uslijed pretrpljenog zlostavljanja i straha za svoj život, nakon puštanja na slobodu, pobjegao iz Karanca.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku je određen istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)