28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Capak: Završava peti val, teško da ćemo proglasiti kraj epidemije u Hrvatskoj!

2 min read
Na pitanje hoće li popuštanje mjera dovesti do većeg broja novozaraženih, odgovorio je kako se u Nacionalnom stožeru civilne zaštite nadaju da neće jer inače ne bi popuštali postojeće mjere.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u petak kako u Hrvatskoj završava peti val zaraze covidom-19, ali i istaknuo da ćemo tek vidjeti bližimo li se kraju pandemije te dodao kako je teško da će se proglasiti njen kraj u Hrvatskoj.

“Završava peti val, završava li pandemija to ćemo vidjeti, postoje kriteriji. Teško da ćemo mi u Hrvatskoj to tako skoro proglasiti”, rekao je Capak na događaju pokretanja Hrvatske lige za hipertenziju.

Naveo je da Hrvatska od 27. siječnja bilježi silazni krak petog vala koji se brzo spuštao te je tada utvrđeno 50-postotno smanjenje broja novooboljelih, ali od prošlog utorka imamo porast za više od 20 posto.

“Razlozi tome su brojni, najvažniji je to što imamo tu novu varijantu BA2 koja je nešto zaraznija od omikrona. Karakteristika ovog virusa je da stalno mijenja svoj genetski materijal i dobiva nove karakteristike koje nas ometaju u tome da naš imunološki sustav funkcionira kako treba”, naglasio je Capak.

Napomenuo je da je BA2 varijanta u zapadnoj Europi dominantna te je puno ima i u Hrvatskoj, no nije dominantna, nije mogao potvrditi postojanje soja deltakrona u Hrvatskoj, ali i najavio da će za otprilike 24 sata o tome imati više informacija.

Na pitanje hoće li popuštanje mjera dovesti do većeg broja novozaraženih, odgovorio je kako se u Nacionalnom stožeru civilne zaštite nadaju da neće jer inače ne bi popuštali postojeće mjere.

Prokuženi smo omikronom, popušten dio mjera, ali ne do kraja

“Sada smo se jako prokužili s omikronom. Mislimo kako je sada vrijeme da se nešto od tih mjera popusti, nismo išli u popuštanje do kraja”, objasnio je Capak.

Vezano za sve bliži period kada će velikom broju građana isteći valjanost covid potvrde rekao je kako se u tom slučaju građani moraju ili cijepiti booster dozom, ili neće imati potvrdu s kojom ostvaruju značajne mogućnosti sudjelovanja na određenim događajima.

Upitan mogu li izbjeglice iz Ukrajine ugroziti epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Capak je istaknuo kako vode brigu o toj situaciji u Ukrajini te da su ljudi relativno brzo putovali do Hrvatske, što umanjuje rizik od zaraze.

Naveo je i da Ukrajina nema lošu epidemiološku situaciju, da su imali nešto manje cjepne obuhvate za sve bolesti, pa tako i za covid.

“To dokazuje ovo što imamo do sada, nekih 230 testiranih i svega ih je sedam bilo pozitivno”, zaključio je Capak.

(Hina)

Foto: Youtube (screenshot)