4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ginko zaštićen ‘kao lički medvjed’! Ograđen Trg, a onda ginko još jednom!

2 min read
– I u Europi postoji tendencija pojačane brige o ovakvim stablima. Ovo je iskorak Grada Osijeka prema europskim standardima očuvanja ovakvih stabala, čega je ginko u Osijeku itekako vrijedan – kazao je Goran Huljenić.

Radovi na obnovi Tvrđe u punom su jeku, a trenutačno se odvijaju na Trgu Svetog Trojstva, njezinom središnjem dijelu. Čitav je trg ograđen sigurnosnom ogradom, a posebna briga vodi se o dvolapom ginku, najpoznatijem osječkom stablu, koji je zaštićen zasebnom ogradom.

– Uređenjem trga očekujemo pozitivne promjene i za Gospodina Ginka, kako smo od milja nazvali stablo. Radovi će obuhvatiti uklanjanje masivnih kocki, tako da korijenje stabla više neće biti pritisnuto, a vodu će moći dobivati i kroz padaline i kroz sustav za navodnjavanje. Razastrijet će se i mješavina tla s kompostom, čime će se ginko moći prihranjivati prirodnim putem, raspadanjem biomase, u ovom slučaju sječke i lista – objasnila je magistra znanosti urbanog šumarstva Jasenka Vizentaner iz Odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka.

Dodala je kako će stablo radi stabilnosti biti povezano čeličnom užadi i da je to privremena mjera koja će ga pridržavati sljedeće dvije godine. Radovi trebaju početi za otprilike 15 dana, a prethodila su im istraživanja korijenskog sustava stabla, koje je u četvrtak, 24. ožujka, proveo Grad Osijek u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Urbani šumari.

– Ideja je bila da na sve četiri strane svijeta otvorimo probne plitke iskope kako bismo ispitali površinu pružanja korijenskog sustava, a onda i mogućnost učvršćenja, te zamjene opločnjaka plodnim tlom i sječkom. Za uklanjanje tla i pijeska bez uzrokovanja štete korijenskog sustava, koristili smo poseban stroj s komprimiranim zrakom – rekao je magistar inženjer urbanog šumarstva Goran Huljenić iz tvrtke Urbani šumari, jedan od prvih na svijetu licenciranih konzultanata za veteranska stabla.

Utvrđeno je kako se korijenski sustav prostire do linije postavljene zaštitne ograde, te da je stablo ginka vitalno, iako je jedno od starijih takvih u Europi. Probni iskopi zatvoreni su plodnim tlom i stablo je zaliveno s 2000 litara vode, a zalijevanje će se nastaviti tijekom sljedeća dva tjedna. Podsjetimo i kako je Grad Osijek još u ožujku prošle godine zabranio sve oblike radova u krugu promjeru 20 metara od ginka.

– I u Europi postoji tendencija pojačane brige o ovakvim stablima. Ovo je iskorak Grada Osijeka prema europskim standardima očuvanja ovakvih stabala, čega je ginko u Osijeku itekako vrijedan – kazao je Goran Huljenić.

Inače, radovi u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” počeli su u srpnju 2020., a uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova.

Tekst i foto: Grad Osijek

Facebook Comments