15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Održana panel rasprava o potencijalu razvoja turizma u prekograničnom području!

3 min read
Jedan od sudionika panel rasprave bio je i doc.dr.sc. Ivan Kelić s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je naglasio kako je u suradnji najvažnije definirati tko su potrošači i koje su dodirne točke u nastupu prema turistima.

U Kulturnom centru u Osijeku, u utorak, 29. ožujka 2022. godine održana je panel rasprava u okviru  projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, čiji je nositelj Turistička zajednica Osječko-baranjske županije. Cilj je ovog susreta razmotriti mogućnosti, važnost i potencijal razvoja turizma u prekograničnom području. I Osječko – baranjska županija i susjedna Županija Baranja u Mađarskoj kontinuirano rade na razvoju i jačanju kapaciteta kontinentalnog turizma, a time i privlačenja turista izvan matične države. Kako je jedan od osnovnih  izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, cilj je povećanje tijeka informacija između turističkih dionika i medija u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranya, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima tijekom godine.

– Puno je toga što nas povezuje s mađarskom Županijom Baranyom, od kulture, prirode i vina, a mi uz ovaj projekt provodimo i projekt Vinski turizam bez granica, odnosno lansiramo jedan novi turistički proizvod pod nazivom Zemlja vina, koji je zamišljen kao višednevni obilazak atraktivnih vinskih destinacija poput Erduta, Baranje, Villany-a, s naglaskom na istraživanje gastro i eno ponude. Mi živimo u iznimno bogatom prekograničnom području u kojem najveći izazov u suradnji predstavlja jezična barijera zbog čega se i više spajamo upravo kroz ovakve projekte. Kad govorimo o brojkama, one su na mađarskoj strani, jer je riječ o velikoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima koje posjeduju. Rekordne 2019. godine Županija Baranya je imala oko 700.000 noćenja, a mi kao vodeća slavonska županija, u to smo vrijeme imali oko 230.000 noćenja. Dakle, to je izuzetno zanimljivo područje za preljevanje gostiju i duži ostanak gostiju na destinaciji. Sada se polako vraćamo na predpandemijsko stanje te je početak ove godine na razini 2019. godine – kazala je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

Jedan od sudionika panel rasprave bio je i doc.dr.sc. Ivan Kelić s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je naglasio kako je u suradnji najvažnije definirati tko su potrošači i koje su dodirne točke u nastupu prema turistima.

– Turisti danas traže doživljaj i izazov, a iako je korona unijela značajne promjene u navikama potrošača, zajedno s mađarskim kolegama možemo ponuditi puno našim gostima. Tu prije svega mislim na odmak od urbanizacije i malo drugačiji oblik city-breaka, individualni pristup po čemu smo vrlo poznati, a što će doprinijeti pronalasku novih potrošača. Jako mi je drago što poslovni subjekti u turizmu, zahvaljujući sustavnoj edukaciji i razvoju novih sadržaja imaju mogućnost ponuditi drugačiji turistički proizvod koji će se uvjeren sam, naći na strateškoj mapi europskih i svjetskih turista. Ne smijemo zanemariti i da smo dobro infrastrukturno povezani te da je sada na nama osmišljavanje i oblikovanje sadržaja u smislen turistički proizvod – rekao je Kelić.

Zamjenik župana Josip Miletić osvrnuo se na ulogu manjina u partnerskom povezivanju dviju zemalja.

– Manjine kao mostovi i poveznica su izuzetno važni i u našem društvu vrlo dobro prihvaćeni. Kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije osobno svjedočim jedinstvu u realizaciji brojnih zajedničkih projekata. Jedan od njih je i Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, kojem su potporu dale i brojne manjinske skupine s područja naše županije uključujući se kao dio tima u pružanje podrške raseljenim osobama. Drago mi je da u teškim situacijama pokazujemo zajedništvo i jedinstvo njegujući i ostale poveznice koje imamo – zaključio je Miletić.  

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nositelj je projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, koji je financiran kroz EU Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Tekst i foto: OBŽ