20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

EFOS mijenja diplomske studije! Slijedi sadržajna izmjena sukladno tržištu rada!

2 min read
Važan element je uvođenje prakse kao izborne aktivnosti, a kojom će se moći ostvariti i do 15 ECTS bodova.

Osječki Ekonomski fakultet jučer je članovima Gospodarskog savjeta predstavio nacrt izmjena diplomskih studijskih programa, a koje su rezultat višemjesečnog rada katedri EFOS-a. Kako doznajemo od dekana fakulteta prof.dr.sc. Borisa Crnkovića, izmjene su sadržajne, značajne, a zahtjevane sukladno potrebama tržišta rada. U tom smislu, u nacrt izmjena uključeni su bili poslodavci i alumniji, a kako bi katedre ‘osjetile bilo’ izvan zidova institucije.

– Bitno će biti sadržajno izmijenjeni, sve sukladno zahtjevima tržišta rada. Zato smo i uključili poslodavce i alumnije. Dosta dugo na tome radimo. Opća znanja ostaju kao temelj, a niz specifičnosti će biti izmijenjen – počeo je kratko telefonski za OsijekExpress. com dekan prof.dr.sc. Boris Crnković.

Izmjene će uključiti i neke promjene u nazivima, što je manje važno, ali vidljivo. Ostaju marketing, financijski menadžment, dolazi poslovna informatika, upravljanje opskrbnim lancima, primjenjena ekonomija…, ali više o tome će javnost uskoro doznati. Važan element je uvođenje prakse kao izborne aktivnosti, a kojom će se moći ostvariti i do 15 ECTS bodova.

– U procesu izmjena koje radimo na Fakultetu, pa tako i u procesu izmjena diplomskih studijskih programa, iznimno nam je važno mišljenje dionika iz svijeta gospodarstva o istima te se tijekom procesa s njima intenzivno konzultiramo i trudimo uvažiti njihove sugestije. Nakon što su predstavnici katedri u protekla dva tjedna przentirali izmjene koje rade na svojim smjerovima predstavnicima poslovne zajednice, alumnijima i studentima završnih godina, došao je na red Gospodarski savjet Fakulteta. Drago mi je što su se članovi savjeta vrlo pozitivno očitovali o predloženim izmjenama te podržali smjer u kojem kao Fakultet idemo. Potvrda je to da se sav trud koji su kolegice i kolege nastavnice i nastavnici uložili u izradu prijedloga studija isplatio – napisao je na Facebooku dekan prof.dr.sc. Crnković.

Kako je sve učinjeno radi prilagođavanja tržištu rada, naravno je bilo pitanje dekanu koliko će dugo moći nove izmjene biti aktualne s obzirom na dinamiku poslovnih subjekata.

– Veliki je izazov pred svim obrazovnim institucijama. Mi radimo program koji će studenti upisati za godinu dana, dvije godine poslije završiti, a na tržištu će doći do novih izmjena. Zato i uključujemo brojne dionike u pomoć, a u namjeri predviđanja. I da, naravno da će se neke stvari i opet mijenjati. To je neminovnost – kazao je dekan.

Foto: OBŽ (arhiva, screenshot)