20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Guske ‘haraju’ slavonskim poljima! Zbog toplih zima ne odlaze na jug, pojedu svo sjeme…

2 min read
Problema nije bilo dok su guske odlazile na jug uslijed hladnih zima, ali kako su zime sve toplije, a hrane na poljima ima, ni guskama se ne ide nikamo.

Divlje guske pustoše slavonska polja. Što god ratari posiju, ptice pojedu, piše danas HRT, a nakon emisije Plodovi zemlje, a u kojoj su donijeli priču iz slavonskog Oriovca, gdje guske i ždralovi za sobom ostavljaju ‘pustinju’. Darku Grivičiću su prvom poharale njivu, potom i Berislavu Štefančiću iz Radovanja, svo sjeme na 50 hektara. Štoviše, imaju i snimke kada se jata spuste i ‘ručaju’.

– To su uglavnom ptice koje su svejedi, osim sive divlje guske koja je biljojed. Na ribnjaku imaju dobro hranilište što se tiče riba, zmija i žaba, a ovdje im je salata na našem polju… – govori Berislav za HRT, dodajući kako su u blizini ribnjaci, pod vodom oko 2 tisuće hektara, a kako je u pitanju i rezervat za žličarke, broj ptica samo raste, proporcionalno i šteta.

Josipu Čuletiću iz Slavonskog Kobaša divlje guske su pojele 70-ak posto usjeva. Plašio ih je, dežurao, ali – ‘ćorak’. Ne pomaže ništa. Čim ode s njive, ptice dođu.

– Tjerali smo ih dronovima, ali ptice se samo u krugu kilometar dva – premjeste. Mi onda odemo za njima. I tako u krug, uopće ne odustaju. U jednom trenutku su se okupile i krenule na dron. Nisu one glupe… – govori Josip.

Darko, s početka priče, pribavio je za ne male novce 11 plinskih topova, ali ne pomaže ni to. Naviknu se ptice, ne smeta ih nakon nekog vremena.

– Kad posijemo žito, one odmah slete i vade sjeme. Stavite plašilo, mi dođemo, a oni na plašilima stoje… – govori i Iva Ivezić, a nemoćna su i lokalna lovačka društva, jer lov na zaštićene ptice nije dozvoljen.

Novac gube i poduzeća. Osiguravatelji im uopće ne žele ugovarati police za usjeve, ponovno sijanje i preoravanje nije isplativo.

Obaviještena su ministarstva. Razgovaralo se. Moguće je proglašenje zaštitnog pojasa oko ribnjaka, da te površine imaju poseban tretman i da se poljoprivrednicima šteta nadoknadi.

Problema nije bilo dok su guske odlazile na jug uslijed hladnih zima, ali kako su zime sve toplije, a hrane na poljima ima, ni guskama se ne ide nikamo.

Foto: Pixabay (ilustracija)