28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

DHMZ: Osijek s najizraženijim deficitom oborina u državi! Temperatura niža od normalne!

2 min read
Reperkusije prije svega idu 'na leđa' poljoprivrede...

Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske ožujak je proglasio hladnijim no prethodnih godina, a početak godine sušnim. Nije suša samo kada je vrućina od 30 i više stupnjeva, a na nebu ni ‘oblačka’, već se takvim predstavio početak ’22. godine, gdje, primjerice u Osijeku, u ožujku nije bilo niti jednog dana s više od 5 milimetara kiše.

Reperkusije prije svega idu ‘na leđa’ poljoprivrede…

– Ova godina započela je prilično sušno. Nedostatak oborine u posljednja tri mjeseca nepovoljno se odrazio na poljoprivrednu proizvodnju diljem Hrvatske. U mnogim priobalnim krajevima, posebice onima koji nemaju pristup vodi i navodnjavanju, sjetva i sadnja povrtnih kultura bila je zaustavljena, a povećana potreba za navodnjavanjem značajno je povisila troškove proizvodnje – piše DHMZ.

U opsežnoj analizi DHMZ-a Osijek se spominje u dva navrata…

– Prema klimatološkoj analizi oborinskih prilika, u siječnju je u cijeloj Hrvatskoj zabilježen deficit oborine, koji je najizraženiji bio na širem području Osijeka i Raba gdje je bilo vrlo sušno te u srednjoj i južnoj Dalmaciji gdje je bilo vrlo do ekstremno sušno. Nešto više oborine u odnosu na siječanj zabilježeno je u veljači, koja je bila u skladu s višegodišnjim prosjekom. Ožujak je, pak, u kontinentalnoj i gorskoj Hrvatskoj bio ekstremno sušan, a u primorskoj Hrvatskoj umjereno do vrlo sušan. Jedino su na krajnjem jugu, kao posljedica obilne kiše koja je pala zadnjeg dana u ožujku, prevladale normalne oborinske prilike. Sveukupno, ekstremno sušne prilike u ožujku ove godine zahvatile su 68 % teritorija Hrvatske te je to bio najsušniji ožujak u zadnjih deset godina, a u posljednjih 60 godina je bilo tek nekoliko takvih sušnih epizoda. Sušniji od ovog bio je ožujak 2012. godine kada su ekstremno sušne prilike zahvatile čak 99 % teritorija Hrvatske – pišu.

– U ožujku na postajama Osijek, Slavonski Brod i Križevci nije zabilježen niti jedan kišan dan s oborinom većom od 5 mm. U Gradištu je zabilježen samo jedan kišan dan (5.6 mm), 7. ožujka, koji je bio kišan i na Zavižanu, dok je na ostalim meteorološkim postajama bio kišan samo zadnji dan u ožujku – dodaje se.

Kada je riječ o temperaturama u ožujku, odstupanja srednje temperature zraka u ožujku 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -1,8 °C (Daruvar) do 0,4 °C (Parg). Na većini postaja temperatura zraka je bila niža od prosječne. Osijek je zabilježio odstupanje od -0,9 stupnjeva u odnosu na normalu.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Pixabay (ilustracija)