29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najraskošniji Uskrs na Trgu Slobode! Sve nacionalne manjine Osijeka i države izlažu…

1 min read
Organizator manifestacije je godinama Grad Osijek, a tako će se manifestacija Šarana jaja bojama grada sutra održati na Trgu slobode od 9 do 13 sati.

Dan uoči Cvjetnice, sutra, u subotu 9. travnja, brojne udruge nacionalnih manjina i svojevrsnih čuvara svoje tradicije u Osijeku, predstaviti će uskrsne običaje, svakako svoju tradicionalnu uskrsnu trpezu, gastronomiju. Osijek je poznat kao multikulturalni grad, a ovo će biti vrhunska prilika vidjeti kako sve Uskrs izgleda u domovima Osječana. Organizator manifestacije je godinama Grad Osijek, a tako će se manifestacija Šarana jaja bojama grada sutra održati na Trgu slobode od 9 do 13 sati.

To je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, a koja utjelovljuje raznolikost i bogatstvo uskrsnih običaja Osijeka i cijele okolice, Slavonije i Baranje. Zapravo, bit će to i Hrvatska u malom, s obzirom da u Osijeku žive sve nacionalne manjine zastupljene u Hrvatskoj.

Očekuje se velik broj predstavnika nacionalnih manjina okupljenih u udrugama i organizacijama, a koje će izložiti i rukotvorine, spomenuta tradicionalna jela, koja će se moći kušati. Razumije se, stotine šarenih pisanica predstavit će sve boje Osijeka.

Uz ovakvu manifestaciju idu i programi kulturno-umjetničkih društava, a naposljetku će se birati najuređeniji štandovi i nagraditi najljepša pisanica.

Nema vam druge, već se uputiti sutra prema Trgu slobode, čuti desetine jezika, narječja, napjeva, ritmova, glazbe, melodija. U slučaju kiše, manifestacija će se održati odmah sljedeći dan, 10. travnja, na istoj lokaciji, u isto vrijeme.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Grad Osijek (screenshot)