29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjajna uskrsna priča: Učenici OŠ Retfala na Učeničkom sajmu prikupili oko 37.000 kuna!

2 min read
- Nikada do sada sajam nije bio ovako masovan. A nisam ni sanjao da se može prikupiti toliko sredstava. Jer, najviše do sada je bilo, ako se ne varam, negdje oko 18.000 kuna - nastavio je ravnatelj.

Malo je reći da je ravnatelj Osnovne škole Retfala Igor Kopić ‘prštao’ od zadovoljstva i ponosa. Dvije pandemijske godine nisu dozvoljavale održavanje Učeničkog sajma, roditelji nisu mogli dolaziti u školu…, a ‘klinci’ i škola su u međuvremenu odradili nevjerojatne stvari. Škola je dobila novu knjižnicu, novu blagovaonicu, izgrađena je vanjska učionica, što školskim financijama, što donacijama retfalačkih i drugih tvrtki. A onda je ‘svanuo’ trenutak dokidanjem epidemioloških mjera i organizacijom Učeničkog sajma. ‘Klinci’ su ‘potegnuli’ još jednom, organizirali sjajnu manifestaciju sa svojim učiteljima, nastavnicima, roditeljima…, A epilog? Okupilo se ususret Uskrsu oko 2.000 ljudi u školskom dvorištu u dva sata, a prodajom radova učenika prikupljeno je nevjerojatnih 37.250 kuna. Kažu, ugrubo.

– Jedva smo čekali trenutak pokazati to sve roditeljima, posebno radove učenika, vanjsku učionicu, a koju smo strahovito puno i koristili za vrijeme korone. I kakav je bio doživljaj? Fantastičan. Dojam je sjajan. Oglasili smo naš sajam kroz društvene mreže, napravili i plakate, a odaziv baka, djedova, roditelja, susjeda…, bio je, u najmanju ruku, fantastičan. Taj iznos od oko 37.250 kuna, ugrubo, to smo odmah zbrojili i objavili. Kod nas i djece sve mora biti javno i transparentno – kazao je Igor Kopić, ravnatelj OŠ Retfala.

– Nikada do sada sajam nije bio ovako masovan. A nisam ni sanjao da se može prikupiti toliko sredstava. Jer, najviše do sada je bilo, ako se ne varam, negdje oko 18.000 kuna – nastavio je ravnatelj, pred kojim su sada, kao i školskim vijćem, roditeljima… ‘slatke brige’ odluke o valjanom trošku sredstava.

– Ideja je bilo dosta, a odlučiti će Vijeće roditelja. Bila je ideja nabave kapije, odnosno rampe za školu. Jer, imamo 120 djece u dnevnom boravku i htjeli smo radi njihove sigurnosti na stražnjoj strani osigurati ulaz, ali kako sada imamo i više novca no što smo očekivali, ideja je da se u 10 učionica ugrade klima uređaji. No, ponavljam, Vijeće roditelja će odlučiti, sudjelovati u procjeni javne nabave… – nizao je Kopić.

Inače, škola uskoro ide u proces energetske obnove. To je u rukama Grada Osijeka.

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka snimala je ovaj cijeli događaj, dronom iz zraka, ali su i školi donirali 3D printer. Odvojili su sredstva za školu, djecu, darovali 3D printer Makeblock mElephant.

A iz Gradskog vijeća Grada u organizaciju se uključio i Tomislav Mišetić, nositelj retfalačke Nezavisne liste, koja participira u gradskoj vlasti s vladajućima. Mišetić je putem TZ Osijek i Općine Čepin za sajam osigurao štandove, a dečki iz NEOS socijalne zadruge su ih postavili.

– Ponosan sam što sam sudjelovao u organizaciji i što sam pripomogao da se sajam održi. Zahvaljujem se gradskoj Turističkoj zajednici, Općini Čepin i NEOS socijalnoj zadruzi na doprinosu. Čestitke svim učenicima, nastavnicima, roditeljima i ravnatelju na odličnom poslu – kazao je Mišetić.

Foto: Facebook (screenshot)