19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Netko se probudio! A i vrijeme im je. Bezopasna je!? Ali tko se boji, nek’ pazi!

1 min read
Inače, nije rijetkost vidjeti ovu vrstu u dijelovima grada gdje je Drava blizu, a riječ je, zacijelo, sudeći po šarama na leđima u obliku kockica, o neotrovnoj i bezopasnoj vrsti - ribarici ili kockastoj vodenjači (Natrix tesselata).

U popularnoj Facebook grupi Donji grad Osijek D.G.O. čitateljica i pratiteljica grupe, naša sugrađanka Sanja Mišić, podijelila je jučer fotografiju zmije, dodaje – s jadnog od gradskih groblja. Pretpostavka je donjogradskog. – Na groblju… još je pospana – napisala je gospođa.

S obzirom da se zmija omotala oko poklopca lampiona, a čiji promjer je često oko 10-ak centimetara, možemo samo pretpostaviti da ‘zmijica’ nije veća od pola metra.

Inače, nije rijetkost vidjeti ovu vrstu u dijelovima grada gdje je Drava blizu, a riječ je, zacijelo, sudeći po šarama na leđima u obliku kockica, o neotrovnoj i bezopasnoj vrsti – ribarici ili kockastoj vodenjači (Natrix tesselata).

Ako smo u pravu, ribarice se ljudi uplaše zbog šara i zašiljene glave, čime može podsjećati na riđovku. Stoga, uvijek treba dobro pogledati, koliko se može, svakako biti oprezan. Može narasti od 80 do 130 centimetara, ali primjerci iznad metra su rijetkost.

Foto: Facebook (screenshot)