18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Oporavilište za divlje životinje izgradit će se do kraja godine, u ZOO stigli afrički lav i crveni ris

2 min read
Zoološki vrt u subotu je obišao osječki gradonačelnik Ivan Radić i podsjetio kako je riječ o najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

ZOO vrt Osijek bogatiji je za dvije nove vrste životinja. Iz Zoološkog vrta u Lepzigu došao je mladi mužjak afričkog lava star 14 mjeseci, a iz Zoološkog vrta Aschersleben mladi mužjak crvenog risa star dvije godine. Za dolazak obiju životinja proširene su i uređene nastambe, a nakon razdoblja prilagodbe pridružit će im se i mlade ženke.

Zoološki vrt u subotu je obišao osječki gradonačelnik Ivan Radić i podsjetio kako je riječ o najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

– Osječki ZOO vrt prostire se na oko 11 hektara i u njega sustavno ulažemo. Za uskrsni ponedjeljak imali smo rekordan broj posjetitelja, njih preko 2000. Nastavit ćemo i dalje ulagati i životinjama osiguravati što bolje uvjete – rekao je gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik je obišao i radove na izgradnji kompleksa oporavilišta za divlje, strogo zaštićene životinje. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj.

– Projekt je vrijedan sedam milijuna kuna, a većina sredstava dolazi iz vanjskih izvora i sredstava Europske unije. Ovdje će se oporavljati ozlijeđene životinje, pružat će im sva potrebna njega i zaštita. Grad Osijek je eko-grad, imamo uistinu puno sadržaja i atrakcija za naše posjetitelje. Za Uskrs u gradu bilježimo 21 posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Nastavljamo i dalje raditi u tom smjeru – dodao je gradonačelnik.

Direktor Unikoma Igor Pandžić izjavio je kako osječki ZOO vrt od početka godine bilježi rekordan broj posjetitelja, a vjeruje kako će i travanj biti bolji u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

– Radimo na tome da poboljšamo uvjete životinjama. Rekonstruiramo zoološki vrt i nastambe. Sljedeći tjedan nam dolaze alpake, a prije dva dana smo primili između 10 i 15 strogo zaštićenih kornjača koje su zaplijenjene na carini u Dalmaciji – rekao je Pandžić te izvijestio kako će radovi na oporavilištu za divlje životinje završiti do kraja godine.

Projekt, inače, uključuje izgradnju karantene s prostorima za izolaciju i smještaj životinja, uključujući i prostorije veterinarske ambulante. Izgradit će se i volijer za izletavanje. Ovi će prostori životinjama omogućiti da prije povratka u prirodu ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, te povrate letne i lovne sposobnosti.

Osim izgradnje novoga objekta, nadogradit će se i proširiti postojeći s pet novih nastambi za oporavak. Projekt ima i izobraznu vrijednost, jer će se provoditi aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i zaštiti životinja, a doprinijet će i promicanju prirodne baštine grada Osijeka.

Tekst i foto: Grad Osijek