20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatski pulmolog očekuje porast broja slučajeva zaraza na jesen!

2 min read
Što se cijepljenja tiče, Srića kaže kako poziv stoji, da se dnevno cijepi između 200 i 300 osoba, da je interes pao.

Epidemiološke mjere su u Hrvatskoj svedene na minumum, zatvaraju se Covid odjeli po bolnicama…

Pa ipak, pulmolog Saša Srića u razgovoru za HTV je rekao kako se može očekivati porast broja oboljelih od koronavirusa na jesen. Također, rekao je i kako za sada nema saznanja o novom podsoju u nas.

– …imamo na umu da dokle god će biti testiranja, dotle će morati biti otvoreni i Covid odjeli. Kliničke slike su u načelu blaže nego što su to bile u prethodnim valovima, puno je manje teških upala pluća koje su izazivale potporu kisikom i respiratorima… – kazao je među ostalim Srića, dodajući da se vrlo često hospitaliziraju pacijenti u predoperativnoj obradi, gdje im se dijagnosticira bolest, a sukladno naravi bolesti zbog koje su došli i zaraznosti Covida, primaju se u bolnicu.

Što se jeseni tiče, Srića očekuje s hladnijim vremenom više zatvaranja u kuće i kafiće, a onda…

– ..ako će biti riječi o samo omikron-soju, ako neće mutirati u teže oblike, ne vjerujemo da ćemo u tom slučaju gledati reprizu prošle i pretprošle jeseni… – kazao je među ostalim Srića, prethodno kazavši kako očekuje porast broja zaraženih s omikronom na jesen.

Što se cijepljenja tiče, Srića kaže kako poziv stoji, da se dnevno cijepi između 200 i 300 osoba, da je interes pao.

Na kraju razgovora dotaknuo se i postkovid komplikacija…

– Koliko će postkovid sindrom trajati, ne znamo. Znamo da može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana, a kod nekih će posljedice biti trajne.

Foto: Pixabay (ilustracija)