28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Do sada covidom zaraženo između 60 i 80 posto stanovnika EU-a!

1 min read
“Procjenjuje se da je između 60 i 80 posto populacije EU-a do sada imalo covid-19”, rekla je Kyriakides na konferenciji za novinare.

Između 60 i 80 posto stanovnika EU-a zaraženo je do sada covidom-19, procjena je Europske komisije koju je u srijedu iznijela povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

“Procjenjuje se da je između 60 i 80 posto populacije EU-a do sada imalo covid-19”, rekla je Kyriakides na konferenciji za novinare.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je zabilježeno registriranih slučajeva covida-19 u oko 30 posto populacije, ali ako se dodaju neprijavljeni slučajevi taj se broj penje na oko 350 milijuna, što je oko 77 posto stanovništva EU-a.

Nakon što se pandemija koronavirusa primirila, Komisija je u srijedu pozvala države članice da potiču cijepljenje dosad necijepljenih osoba, posebice djece prije početka nove školske godine.

“Ulazimo u novu fazu pandemije, prelazimo s izvanrednog stanja na održivije upravljanje covidom-19. Ipak, moramo ostati na oprezu. Broj zaraženih i dalje je visok u EU-u, a mnogi ljudi i dalje umiru od covida-19 diljem svijeta. Štoviše, nove varijante mogu se pojaviti i brzo se širiti. Stoga, moramo dodatno pojačati cijepljenje i poticati ciljano testiranje te moramo nastaviti blisko koordinirati naše odgovore u EU-u”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)