15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jupi! Festival cvijeća u parku kod Školjke!

3 min read
Recept za uspjeh osječkog festivala cvijeća je žlica učeničkog zalaganja, žlica nastavničkog usmjeravanja, žlica plesa, žlica glazbe, žlica planiranja, žlica ljubavi i cvijet za bolji svijet.

S proljetnim svibnjem stiže i još jedno izdanje Festivala cvijeća, ove godine ponovno u svom punom sjaju! U Parku kralja Držislava od 13. do 15. svibnja održava se šaroliki program koji uključuje dječje pričaonice, turističko vođenje, slikanje, ples, revije, koncerte i druge prigodne aktivnosti. Gradonačelnik Osijeka danas je na otvorenju, 14. svibnja, u subotu!

Za naše najmlađe posjetitelje namijenjene su aktivnosti prvog dana (petak, 13. 5.)  kada će ih urbani šumari, licencirani učitelji penjanja uz zaštitnu opremu poučiti penjanju na stabla. Oni zaista najmlađi moći će uživati balansirajući na balans vrpci razvučenoj između dva stabla na svega 20 centimetara od tla. Zatim slijede cvjetne priče koje će pripremiti nacionalne manjine grada Osijeka, uz koje će naši najmlađi razvijati najljepše osjećaje prema biljkama i prirodi, ali i naučiti kako se odnositi prema stablima, grmovima i drugim biljkama u našim parkovima i drvoredima.

Pozitivnu zelenu sinergiju nastavljamo razvijati i u subotu i nedjelju. Učenici srednjih škola pokazat će koliko dobra može donijeti timski rad. Tako u Reviji cvijeća zajedno sudjeluju Glazbena škola Franje Kuhača Osijek, Obrtnička škola Osijek, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. Sve škole imaju i cvjetna mjesta za slikanje.

U subotu nas u 10.30 sati očekuje i turističko vođenje parkovima, gdje će svi zainteresirani posjetitelji saznati zašto Osijek slovi za najzeleniji grad u Hrvatskoj. Za glazbeni dio programa zaduženi su Glazbena škola Franje Kuhača Osijek i Tamburaška škola Batorek. Plesni studio Shine pripremio je bogati program u kojemu će djeca i mladi plesači plesati u parku i za park, te  plesom povezati ljude i biljke.

Naravno, tu su i naši izlagači cvijeća i svega ostalog što se od cvijeća i za cvijeće može napraviti.

Recept za uspjeh osječkog festivala cvijeća je žlica učeničkog zalaganja, žlica nastavničkog usmjeravanja, žlica plesa, žlica glazbe, žlica planiranja, žlica ljubavi i cvijet za bolji svijet.

Glavna zvijezda festivala bit će, naravno, predivno cvijeće koje će preplaviti čitavi park, a osječki cvjećari uključit će se u ukrašavanje izložbe old timera (starih automobila), stvoriti florističke kreacije u parku te napraviti najljepše vjenčane bukete za reviju cvijeća. Svi posjetitelji u subotu i nedjelju moći će razgledavati i kupiti sadnice i prateću opremu te oživiti svoje stanove, vrtove, balkone, prozore i dvorišta bojama cvijeća.

Vidimo se kod Školjke na Festivalu cvijeća!

Program festivala:
Petak, 13.5.2022.
18:00 – 19:00 – PENJANJE PO STABLU I BALANSIRANJE IZMEĐU STABALA (za djecu)
19:00 – 21:00 – PRIČAONICA CVJETNIH PRIČA I IGRA BOJA

Subota, 14.5.2022.
10:00 – 10:30 – SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA CVIJEĆA OSIJEK 2022.
10:30 – 12:30 – OBILAZAK PARKOVA
10:00 – 12:00 – BOJAMA O PARKU (SLIKANJE U PARKU)
11:00 – 12:00 – PLESNI STUDIO SHINE – PLESNE SKUPINE
Prijepodne – PENJANJE PO STABLU I BALANSIRANJE IZMEĐU STABALA (za djecu)
Poslijepodne – KONCERT UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA OSIJEK
17:00 – 18:00 – REVIJA CVIJEĆA
18:30 – 18:45 – IGRA BOJA
20:00 – 21:00 – KONCERT POPULARNE KLASIČNE GLAZBE

Nedjelja, 15.5.2022.
10:00 – 10:15 – IGRA BOJA
10:30 – 11:00 – SVEČANA PREDAJA SLIKA GALERIJI WALDINGER

Festival se organizira u suradnji Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Tekst i foto: Grad Osijek & Pixabay (ilustracija)