18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka profesorica prava Anita Blagojević: Priziv savjesti neadekvatno reguliran!

2 min read
- Problem je i taj da je taj problem u Hrvatskoj prisutan već duže vrijeme i da se stavlja pod tepih. O kojemu se ne govori, koji je javna tajna. Morao se dogoditi jedan ovakav težak i tragičan slučaj da svi kažu - car je gol. A to znači - moraju se organizirati prosvjedi da bi profunkcionirale stvari institucionalno i pravno - istaknula je profesorica.

Osječka profesorica, s Pravnog fakulteta, Anita Blagojević, gostovala je danas u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog, a govoreći o velikom problemu u praksi, koji se odnosi ta instituciju priziva savjesti. Razgovor dolazi u trenutku kada je objavljeno kako je trudnici Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće i kada se većina gradova u Hrvatskoj priprema na prosvjed protiv zdravstvenog sustava, a u znak podrške ženi kojoj su ispočetka sve zagrebačke bolnice odbile mogućnost prekida trudnoće.

– Mi se već duže vrijeme borimo da je taj priziv savjesti neadekvatno reguliran, podreguliran. Pogrešno se primjenjuje. Imamo problem i u zakonskom okviru i pogrešnoj primjeni priziva savjesti jer nije normalna situacija da netko poslije dvadeset ili trideset godina svoje prakse uloži priziv savjesti, a ne u samom trenutku zaposlenja – rekla je U mreži prvog osječka profesorica Anita Blagojević, dodajući kako uz ta dva glavna problema, postoji i odgovornost i za jedno i za drugo područje…

– Problem je i taj da je taj problem u Hrvatskoj prisutan već duže vrijeme i da se stavlja pod tepih. O kojemu se ne govori, koji je javna tajna. Morao se dogoditi jedan ovakav težak i tragičan slučaj da svi kažu – car je gol. A to znači – moraju se organizirati prosvjedi da bi profunkcionirale stvari institucionalno i pravno – istaknula je profesorica.

Blagojević dodaje i da su pravo na pobačaj i pravo na priziv savjesti dva prava koja su zajamčena u našem ustavnom poretku. Ta dva prava jedno drugo ne isključuju u organiziranim državama. Problem nastaje kada se daje prednost jednom pravu u odnosu na drugo, prenosi HRT.

Na kraju je dodala kako je problem rješiv, ali uz imanje u vidu kako priziv savjesti nije apsolutno pravo.

– Ono je itekako ograničeno, odnosno može biti ograničeno prije svega glede slučaja hitnosti. Može se regulirati tako da se ustroji registar prizivatelja savjesti. Može se regulirati tako da se predvidi proceduralni hodogram vezan za obavještavanje poslodavca, odnosno klijentica. Mogu se predvidjeti odgovarajuće kazne za sankcioniranje onih koji su zaduženi za to da vode računa o tome da se u određenoj javnozdravstvenoj ustanovi, a koju svi mi financiramo, omogući ostvarivanje prava koje imamo. Može se organizirati i po postojećem zakonskom okviru da uprave bolnica vode računa da ako imaju situaciju da se sto posto ulaže priziv savjesti, da se omogući druga osoba, drugi liječnik, koji će doći u tu instituciju ili se pacijentica uputi u drugu instituciju u kojoj se ne ulaže priziv savjesti. Postoji niz rješenja, ali treba postojati volja da se ta rješenja provode – nizala je Blagojević.

Foto: Youtube (screenshot)