19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Po Slavoniji provodio ‘arheološka istraživanja’! Policija mu oduzela 1.080 predmeta!

2 min read
Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava - zaključuje se.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je provela kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“, iz članka 320. stavka 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske – javlja policija i nastavlja…

Točnije, policijski službenici su 12. svibnja 2022. godine, na temelju naloga Županijskog suda u Vukovar, u Sotinu pretražili dom i druge prostorije gdje boravi osumnjičeni 49-godišnjak te su privremeno oduzeli 1080  predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost. Oduzeli su privremeno i dva metal detektora.

Pored pronađenih predmeta, tijekom pretrage doma 49-godišnjaka, policijski službenici su privremeno oduzeli i tri zračne puške te jedan pištolj kalibra 7.65 mm te je protiv njega nadležnom sudu podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.

Zaprimili smo izvješće Konzervatorskog odjela u Vukovaru koji su utvrdili da od 1080 komada oko 90% zbirke čine arheološki predmeti Protopovijesti, Antike, Seoba naroda, Ranog i Srednjeg Vijeka te Novog vijeka te da se radilo o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost.

Policijski službenici ove Uprave su proveli kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom pri čemu smo utvrdili da je osumnjičenik na tom lokalitetu detektorima metala proveo arheološka istraživanja bez odobrenja nadležnog tijela na kojem je pronašao vrijedne arheološke predmete, koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava – zaključuje se.

Foto: PU VSŽ