14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Srbi i Slovenci i dalje toče po 9,3 kuna u Mađarskoj? Zabranjeno nama, Austrijancima…

1 min read
Iznimka su, kako je navedeno, samo vozači sa srpskim i slovenskim registarskim oznakama” - piše Večernji list ,prenoseći Heute.

Mađarska je otprije tjedan dana zabranila točenje goriva po subvencioniranim cijenama za strance. Jer, Vlada sufinancira razliku od tržišne cijene do povlaštene, a to su namijenili svojim državljanima. Stoga su na benzinskim pumpama osvanuli, sukladno odluci tamošnje Vlade, natpisi zabrane točenja po povlaštenoj cijeni od oko 9,3 kune za strance. Stranci smiju točiti gorivo, ali po punoj, po tržišnoj cijeni. Pa ipak, postoji iznimka…

Austrijanci smatraju da Mađarska ovime krši ‘pravila igre’ unutar EU, a zbog različitog tretmana državljana ostalih članica. A tog je mišljenja i austrijska Udruga COBIN claims. “Kako bi se na licu mjesta uvjerili o čemu je riječ, predstavnici COBIN claimsa su odmah u subotu krenuli “na izlet” u Mađarsku, piše austrijski dnevni tabloid “Heute” i nastavlja: “Već na jednoj od MOL-ovih benzinskih postaja u blizini austrijsko-mađarske granice stranci iz zemalja EU-a dobili su informativni letak  da si ne smiju u rezervoare automobila točiti jeftinije gorivo. Iznimka su, kako je navedeno, samo vozači sa srpskim i slovenskim registarskim oznakama” – prenosi i piše Večernji list.

Dok je subvencionirana cijena oko 480 forinti, tržišna je 718 forinti, što je oko 13,80 kuna po litri.

Foto: Pixabay (ilustracija)