28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Europski sustav za upozorenja na oluje upozorava Hrvatsku i Slavoniju: Udari vjetra, tuča…!?

2 min read
- Razina 2 izdana je za dio Švicarske, južne i jugoistočne Njemačke, Austrije, sjeverne Italije i Hrvatske, ponajviše zbog mogućih naleta vjetra i moguće jake tuče - stoji u objavi Estofexa.

Estofex ili europski sustav za upozorenja na oluje, za današnji dan, za nedjelju, 5. lipnja, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku, ubog mogućih jakih udara vjetra i velike tuče. Istovremeno, DHMZ predviđa ‘žuti alarm’ za sjever i istok Hrvatske, za ‘Osječku regiju’ moguće izražene pljuskove s grmljavinom, ponajviše u Baranji i Podravini. Početak nevremena se može, sukladno meteoalarmu, očekivati od 15 sati.

Estofexova razina 1, odnosno prvi stupanj za tuču pretpostavlja najnižu razinu upozorenja, a druga je nešto jača i pretpostavlja mogućnost pogreške za oko 40 kilometara.

DHMZ je za danas u Hrvatskoj predvidio sunčano, no i nestabilno vrijeme. Uz više oblaka mogući su kiša ili pljuskovi s grmljavinom, uglavnom poslijepodne u gorju i Slavoniji… Navečer i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je lokalno i nevrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 29 do 34 °C.

A Meteoalarm DHMZ-a javlja: Vrijedi od 05.06.2022 15:00:00 do 05.06.2022 23:59:59 – Stupanj pripravnosti: Žuto, mjestimice mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima regije (Podravina, Baranja). Vjerojatnost grmljavine > 60 % – BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – stoji u objavi DHMZ-a.

Estofexov alarm vrijedi od danas od 6 ujutro do sutra u isto vrijeme. Odnosi se na cijelu Europu, ali su područja naše zemlje i okolnih ‘okružena’ grafički alarmom 1 i 2. Slavonija je ‘dvojkom’ zahvaćena većim dijelom.

– Razina 2 izdana je za dio Švicarske, južne i jugoistočne Njemačke, Austrije, sjeverne Italije i Hrvatske, ponajviše zbog mogućih naleta vjetra i moguće jake tuče – stoji u objavi Estofexa.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), Pixabay (ilustracija) & EStofex (screenshot)