28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Srbić i Đerek za još 3 hrvatska finala u Osijeku, Zelčić prva rezerva!

4 min read
Najveća zvijezda ovog natjecanja, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić s najboljom ocjenom na preči među 27 vježbača na ovoj spravi plasirao se u nedjeljno finale (14.350).

Hrvatska gimnastička reprezentacija imati će 7 finala na DOBRO World Cupu u Osijeku. Nakon što su jučer borbu za medalje izborili Aurel Benović, Filip Ude, Robert Seligman i Tijana Korent, danas su im se drugog kvalifikacijskog dana priključili i Tin Srbić te Ana Đerek s dva finala.

Najveća zvijezda ovog natjecanja, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić s najboljom ocjenom na preči među 27 vježbača na ovoj spravi plasirao se u nedjeljno finale (14.350).

„Imam taj neki pritisak koji sam sebi stvaram a to je da ne želim prekinuti niz finala pa sam  si ovdje stvorio još i više, budući da je ovo Osijek i da želim ući u finale s novom vježbom. Ali, uspio sam se smiriti, odraditi jednu od najboljih ovih novih vježbi i doma koje sam radio i na natjecanju. Osim Prvenstva Hrvatske prošlog vikenda, ovo je tek drugi put da je natječem, prezadovoljan sam. Imao sam malo tremu, pritisak, ali uspio sam to prebroditi i ući u vježbu mirno i tako je završiti. Baš sam ponosan“.

Biti će to Tinovo 25. finale Svjetskog kupa u karijeri.

„Mislim da sam u uzlaznoj putanji nakon ozljede ključne kosti. Zadnja dva tjedna dosta se poboljšalo to, iako još nije to – to. Malim koracima idem na bolje, ali očekujem da ću na Europskom prvenstvu u Münchenu u kolovozu biti u ful formi. Za finale  ću ovdje pojačati vježbu, nadam se da će taj start biti 6.0 pa da napadnemo medalju“.

U Osijeku je već osvojio 3 zlata (2017., 2018. i 2021.) i broncu 2016.

„Ogromnu želju u Osijeku uvijek imam ući u finale baš zbog publike koje dugo nije bilo zbog pandemije. Dugo nismo nastupali, ne samo u Osijeku, a da je bila publika kakva znam da će biti ovdje. Jedva čekam. Taj izlazak van u dvoranu, kad vidim pune tribine i to navijanje, daju mi dodatni adrenalin da tu vježbu pokušam izvesti još bolje. Konkurencija? Australac Tyson Bull s kojim sam bio u finalu Olimpijskih igara, bit će to dobra borba u nedjelju“.

Dvostruke borbe u nedjelju imati će naša dvostruka olimpijka Ana Đerek. Treći tjedan za redom oduševljava. Prvo je na Svjetskom kupu u Varni osvojila zlato na gredi i broncu na tlu, pa proteklog vikenda na PH u Osijeku pozlatila obje sprave, a danas je opet osigurala dva finala. I to na gredi s uvjerljivo najboljom ocjenom kvalifikacija (13.600) među čak 34 djevojke na gredi. U finale tla ušla je kao druga (13.066), a bolja od Ane bila je samo njezina imenjakinja iz Rumunjske, Ana Barbosu (13.366). Đerek je došla do brojke od 31 finala u karijeri!

„Presretna sam, prezadovoljna, preponosna. Odradila sam obje sprave doslovno bez greške. S jedne strane mi je prošlo kroz glavu – jesam li možda pokazala ono što sam trebala čuvati za finale, ali s druge, drago mi je da kad odlučim u glavi da to i odradim kad je najbitnije“.

Što onda može još ponuditi u finalu? Iz Osijeka već ima zlato na tlu iz 2019., a prošle godine bila je zlatna na tlu i brončana na gredi.

„Trenutno ne mogu bolje od ovoga. Doma spremam nove, teže elemente, ali oni nisu još spremni da bi ih pokazala u finalu. Kada bih preslikala u finalu ovo što sam sada pokazala, mislim da  ne bi nitko sretniji bio od mene. Ali treba biti realan. U sportu smo, u gimnastici gdje se puno rade greške. Ne očekujem puno od sebe, ali sam svjesna da imam dobru početnu, da imam dobru konačnu na obje sprave i da  je sve moguće, a ja ću sigurno sve dati od sebe“.

Finale grede za „dlaku“ je izmaklo Tini Zelčić. S devetim mjestom prva je rezerva za finale (11.900). Iz njega ju je izbacila doslovno posljednja djevojka to za samo desetinku.

„Nisam tužna, ali malo sam razočarana. Zadnja me baš dobila, do zadnje vježbačice sam bila unutra, ali bilo je jako puno cura i gotovo sve su popadale. Greda je zeznuta sprava i sve je moguće. Ja sam svojom izvedbom nisam baš najzadovoljnija, bilo je  dosta grešaka. Napravila sam bez grešaka, ali ne čisto, rezultat je super na kraju. Ništa, sljedećeg tjedna idem na SK u Koper, nadam se da će tamo biti bolje. Probila sam sada led“.

U kvalifikacijama karika danas je najbolja bila turska zvijezda Ibrahim Colak (15.000), a na preskoku pak veliki Ukrajinac Igor Radivilov (14.950).

Prvog finalnog dana koji starta od 16 sati uz prijenos na 2. programu Hrvatske radiotelevizije u hrvatskom lovu na medalje biti će Aurel Benović na tlu, Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama, te Tijana Korent na preskoku.

Tekst: GD Osijek Žito, foto: OsijekExpress.com