28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HALMED javlja o povlačenju lijeka koji se koristi za poticanje procesa poroda!

1 min read
- Navedena serija lijeka povlači se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na dobiven rezultat izvan odobrenih specifikacija za nepoznatu nečistoću tijekom izvođenja rutinskog ispitivanja stabilnosti gotovog lijeka - dodaju iz HALMED-a.

– Tvrtka Swixx Biopharma d.o.o., lokalni predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Angusta 25 mikrograma tablete (mizoprostol), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije B26789 navedenog lijeka – priopćio je HALMED na svojim mrežnim stranicama, dodajući kako se povlačenje se provodi do razine ljekarni.

– Navedena serija lijeka povlači se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na dobiven rezultat izvan odobrenih specifikacija za nepoznatu nečistoću tijekom izvođenja rutinskog ispitivanja stabilnosti gotovog lijeka – dodaju iz HALMED-a.

– Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu je dostupan drugi lijek koji sadrži djelatnu tvar mizoprostol, stoga povlačenje predmetnog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Ovaj lijek primjenjuje se od strane zdravstvenih radnika u bolničkim ustanovama – nastavlja se u priopćenju HALMED-a.

Inače, sukladno dostupnim informacijama Angusta sadrži djelatnu tvar mizoprostol. Angusta se koristi za poticanje procesa poroda. Imaju dva učinka, a prvi je omekšavanje grlića maternice, drugi je poticanje kontrakcije…

Foto: Pixabay (ilustracija)