27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Istraga USKOK-a! Četvorica iz Srbije krijumčarila lijekove u Slavoniju! U zatvoru su u Osijeku!

2 min read
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Dvojica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru - zaključuje se u priopćenju USKOK-a.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage, a potom i rješenje o proširenju istrage protiv četvorice okrivljenika (1988., 1988., 1985., 1997.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa tvarima zabranjenima u sportu u sastavu zločinačkog udruženja – javlja sinoć USKOK priopćenjem na mrežnim stranicama.

Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od listopada 2021. do 29. ožujka 2022., u Hrvatskoj i Srbiji, organizirao i povezao u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba iz Srbije radi kontinuirane nabave, daljnjeg prijevoza i krijumčarenja iz Srbije u Hrvatsku te daljnje prodaje velikih količina tvari zabranjenih u sportu i lijekova s Popisa opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. U ostvarenju tog plana i dogovora, II. okr. je nabavio veću količinu zabranjenih lijekova i tvari od zasad nepoznatih osoba iz Srbije te je s III. i IV. okr. dogovorio njihovu kontinuiranu isporuku radi daljnje preprodaje, dok je s I. okr. dogovorio njihovo krijumčarenje preko državne granice iz Srbije u Hrvatsku.

Tako je I. okr., po dogovoru i uputama II. okr., u razdoblju od listopada do kraja studenoga 2021. godine u najmanje četiri navrata od njega preuzeo i prokrijumčario iz Srbije u Hrvatsku najmanje 12 kutija s velikom količinom zabranjenih lijekova i tvari i isporučio ih III. okr. koji ih je dalje preprodavao. Također je 1. ožujka 2022. I. okr. po dogovoru i uputama II. okr., od njega preuzeo i prokrijumčario iz Srbije u Hrvatsku najmanje osam kutija s velikom količinom zabranjenih lijekova i tvari te ih isporučio IV. okr. koji ih je dalje preprodavao.

Potom je II. okr. s IV. okr. dogovorio novu isporuku velike količine zabranjenih lijekova i tvari, te je I. okr., sukladno tom dogovoru, u Batajnici u Srbiji od II. okr. ponovno preuzeo osam kutija s više stotina tisuća tableta zabranjenih lijekova, te više desetaka tisuća tableta i više stotina ampula tvari zabranjenih u sportu koje je sakrio u tovarni prostor prikolice. Nakon toga se I. okr. 29. ožujka 2022. s teretnim vozilom i prikolicom uputio u Hrvatsku radi isporuke IV. okr., no skrivene tablete i tvari pronađene su carinskom graničnom kontrolom i pretragom teretnog i priključnog vozila na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Ilok. Također je pretragom kuće III. okr. pronađeno 300 komada tableta jednog zabranjenog lijeka.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Dvojica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru – zaključuje se u priopćenju USKOK-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)