19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dabrovi na Kopiki! Zaštićene ‘zubonje’ brste vrbe uz restoran! Unikom: Ogradit ćemo…

2 min read
Dabrovi su, eto, 'malo-jako' i 'štetočine'. Ali su zaštićena vrsta. Pod njihovim zubima na ulazu u Kopiku su stradale vrbe.

Kada je vodostaj nizak, dabrovi grade brane. Jer, njima je potrebna voda. A onda u ‘plićaku’ branama pokušavaju zadržati ponešto vode. Kako je posljednjih dana vodostaj Drave kod Osijeka padao i do -120 centimetara, ponovno rastao u ‘plus’, a danas je opet oko -30, ne čudi da se dabrovi ‘brinu za sebe’. Obaranjem stabala i granja stvaraju brane. I to su do sada činili duž Pampasa, prema Petrijevcima, na Karašici, ali stigli su i do Kopike u Osijeku.

– Djelatnici Unikoma javljaju da smo dobili ‘nove stanovnike’. Na lijevoj obali Drave, kod Kopike, zamijećena je obitelj dabrova, točnije zamijećeni su tragovi koje su ostavili na stabilima – javili su iz Grada Osijeka.

Dabrovi su zaštićena vrsta. Pod njihovim zubima na ulazu u Kopiku su stradale vrbe.

– Ne smjemo ih dirati, već jedino ograditi stabla. Limena cijev, ograda, nešto… Staništa im ne smijemo dirati. Mi ih kao oporavilište smijemo uzeti tek kada su ozlijeđeni. A, hvala Bogu, nisu – kazao nam je iz ZOO vrta Nikica Jukić i nastavio…

– Vrlo vjerojatno će oni otići s aktivacijom Kopike. Došli su ovdje u vrijeme dok je Kopika mirovala, a sada s radovima i dolaskom ljudi će vjerojatno otići – nastavio je Jukić.

Pisali smo već o dabrovima na Karašici i Pampasu. Ne daju da ih se gleda, odmah ‘zdime’ u vodu, ali kažu mještani da što ujutro počnu, do kraja dana je gotovo. Dabrovi, inače, ‘zubićima’ u par sati ‘riješe’ stabla debljine 40-tak i više centimetara.

– Za ovo kod Kopike njima treba jako malo vremena. Granu skinu jako brzo, da ne kažem za sat ili dva. Jer, jednom kada zagrize, otpada nekoliko milimetara stabla – zaključio je Jukić.

Foto: Grad Osijek (screenshot)

ARHIVA

Foto: Čitatelji (arhiva)